AFP or licensors

VS-correspondent Björn Soenens: "Gezondheidszorg hier is slecht voorbereid op het coronavirus"

De Verenigde Staten nemen stilaan steeds drastischere maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Zo moeten in Californië alle 40 miljoen inwoners thuisblijven, om de verspreiding tegen te gaan. Enkel voor essentiële zaken mogen ze de deur nog uit. De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, vreest dat de medische instellingen in de staat anders te zwaar belast zullen worden. Maar zoals onze Amerikacorrespondent Björn Soenens het stelt: "De ziekenhuizen zijn hier slecht voorbereid, en veel Amerikanen zijn slecht of zelfs niet verzekerd."

Alhoewel de maatregel die Californië doorvoert bij ons al van kracht is, enkel als het écht noodzakelijk is het huis verlaten, is de Amerikaanse staat toch de eerste die zo ver gaat. VRT-Amerikacorrespondent Björn Soenens zegt dat de staten voor zichzelf uitmaken wat er moet gebeuren: "Er is overleg tussen de federale overheid en de 50 staten, maar de staten nemen duidelijk het voortouw. Er is nood aan een federale lockdown, maar die is voorlopig niet afgekondigd. De overheid springt wel bij met geld, en met de tussenkomst van het leger als het nodig is."

Bezorgdheid

Veel Amerikanen maken zich zorgen. De gezondheidszorg in Amerika is heel anders georganiseerd dan de Belgische, zegt Soenens: “In België betaalt iedereen mee aan de ziekteverzekering via het loon, en de werkgever draagt ook een deel bij. In Amerika gaat er niets van je loon af, en zoek je zelf een privéverzekeraar, of je werkgever biedt er één aan. Een gemiddeld gezin betaalt in de VS voor een deftige ziekteverzekering 2.000 dollar, zo'n 1.850 euro, per maand, al of niet met een grote eigen bijdrage. Vaak ben je in het basispakket niet verzekerd voor tandzorg of oogzorg. Dat moet je dus vaak –naast je dure verzekering – nog eens uit eigen zak betalen."

Een gemiddeld gezin betaalt hier voor een deftige verzekering 2.000 dollar per maand

Björn Soenens, VS-correspondent

"En daarom zijn er bij de Amerikanen enorme zorgen. 87 miljoen Amerikanen zijn niet of onderverzekerd, waardoor ze zich zorgen maken over deze pandemie. Veel mensen moeten vaak ook de eerste paar duizend dollar uit eigen zak betalen. Dat noemen ze bij ons het remgeld. Hier in Amerika heet die eigen bijdrage een 'deductible'. In een eerste hulppakket van het Congres is beloofd dat iedereen de garantie krijgt dat de coronatest, en de behandeling, betaald wordt door de verzekering, met hulp van de overheid. In de praktijk blijven mensen onzeker. Eerst zien en dan geloven, denken ze.”

Veel Amerikanen zijn bezorgd, ook al kondigt de overheid hulpmaatregelen aan. Eerst zien, dan geloven, denken ze.

Björn Soenens, VS-correspondent

De ziekenhuizen in Amerika zijn ook niet zo goed voorbereid op de verspreiding van het virus als de Belgische ziekenhuizen, zegt Björn Soenens: "Er is te weinig coördinatie. Er is geen federaal orgaan dat alles tot in de puntjes heeft geregeld. Een oefening om te testen hoe het zou gaan tijdens een pandemie leverde slechte resultaten. Er zijn na die oefening – die een wake-upcall had moeten zijn - door de regering geen passende conclusies getrokken, waardoor er nu chaos is over de centrale aanpak. Elk ziekenhuis probeert nu zelf in allerijl plannen op te maken. Er wordt ook niet genoeg getest. Er zijn tot nu toe maar 27.000 tests uitgevoerd, 2 keer zoveel als België, terwijl Amerika 33 keer meer mensen telt. En er zijn ook veel te weinig tests voorradig, al wordt daar beterschap beloofd."

"Ook aan andere zaken als mondmaskers en wattenstaafjes zijn er tekorten. Mensen gebruiken vaak hun eigen sjaal of bandana als bescherming. De verwerking van de tests die wel gebeuren, duurt soms ook lang."

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

De regering-Trump zegt ondertussen de verspreiding van het virus goed onder controle te hebben. De regering heeft ook al daadwerkelijk maatregelen getroffen, het zijn dus niet enkel de staten die ingrijpen, zegt Soenens: "De noodtoestand is afgekondigd en er wordt aangeraden om samenscholingen van meer dan 10 personen te vermijden. Voor de rest wordt het aan de aparte staten overgelaten om al dan niet een lockdown af te kondigen. Trump heeft een inreisverbod tegenover China afgekondigd, een reisverbod voor burgers uit de Europese Unie, of toch uit de Schengenlanden, en de grens met Canada is ook nagenoeg dicht."

"Terugkeren naar België houdt risico's in"

Belgen in Amerika kunnen voorlopig nog wel terugreizen naar ons land, en dat is toch een afweging, zegt Charlotte Scheerens, ze doet onderzoek in San Francisco. Ook zij en haar vriend zijn niet zeker of in de VS blijven de beste optie is: "Mijn verzekering dekt kosten gerelateerd aan het coronavirus niet meer wanneer het reisverbod in de VS door het Centre for Disease Control wordt verhoogd naar niveau 3. En vanaf dat niveau kan ook repatriëring naar België, indien nodig, blijkbaar niet meer gegarandeerd worden."

Het Centre for Disease Control, of CDC, is een Amerikaanse staatsinstelling die zich bezighoudt met de bestrijding van ziektes in Amerika.

Mijn verzekering dekt kosten gerelateerd aan het coronavirus niet meer wanneer het reisverbod naar niveau drie gaat

Charlotte Scheerens, Vlaamse in San Francisco

Maar terugkeren naar België houdt ook risico’s in, zegt Scheerens: "Onze kosten hier, zoals de huur van het appartement waar we verblijven, blijven wel gewoon doorlopen. En die zijn niet min. De vraag is ook als we naar België gaan, of – en wanneer - we dan nog terug geraken naar de VS om het onderzoek voort te zetten."

Verzekeringen zijn in de VS per definitie complex, stelt Scheerens: "Zelfs voor gewone opnames in ziekenhuizen kunnen verzekeringen niet altijd antwoorden op de vraag of je wel verzekerd bent voor die specifieke ingreep. Deels om zichzelf in te dekken, maar ook deels omdat ze het soms ook gewoonweg niet weten. Het is wel illegaal om iemand die bij de spoed binnenkomt geen hulp te verlenen. Die persoon moet geholpen worden. Maar achteraf kunnen verzekeringen wel moeilijk doen over of het bezoek aan de spoed wel écht nodig was."

Een lege stad, Los Angeles
AFP or licensors

Meest gelezen