Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA): "We gaan die volmachten voor de regering uiteraard steunen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat zijn partij de volmachten voor de regering-Wilmès II zal steunen, al vraagt hij zich af of die volmachten geen "vernislaag" zijn voor een nog te vormen definitieve coalitie zonder de N-VA. De Wever is bijzonder boos over de manier waarop PS-voorzitter Paul Magnette de N-VA buitenspel heeft gezet bij de vorming van de regering-Wilmès II. Hij verwijt Magnette dat die zijn gegeven woord niet heeft gehouden, waardoor de N-VA uit de formatieboot is gevallen. 

De versies over wat er juist is gebeurd tussen vorige week donderdag en zondag lopen uiteen. Zeker is dat Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) het op donderdag eens waren geraakt om samen een noodregering te vormen. Zondagmorgen kwam Magnette daarop terug in de media en verweet hij De Wever zelfs de coronacrisis te misbruiken om zijn eigen macht uit te breiden. Een deel van de PS-achterban zag samenwerking met de N-VA absoluut niet zitten en Magnette zou daarop op zijn stappen zijn teruggekeerd.

Iedereen die met die man ooit nog in een onderhandelingskamer zit, weet dat je met die man niks te zoeken hebt

N-VA-voorzitter Bart De Wever

"Als je een woord geeft van historisch belang, dan moet je gedekt zijn door uw achterban", zegt Bart De Wever in "De afspraak op vrijdag". "Je gaat geen historisch akkoord in vreselijke omstandigheden sluiten en dan achteraf zeggen dat die cheque niet gedekt was. Ik krijg dat niet verkocht."

"Dan moet je ontslag nemen. Dan ben je geen partijvoorzitter.", vindt De Wever. "Als ik mijn partij ga commiteren en ik word niet gesteund door mijn partijbestuur, dan geef ik onmiddellijk mijn ontslag." Conclusie voor De Wever? "Iedereen die met die man ooit nog in een onderhandelingskamer zit, weet dat je met die man niks te zoeken hebt."

We gaan die volmachten uiteraard steunen. Dat kan ook niet anders

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Bart De Wever vindt nog altijd dat de restregering Wilmès I ook volmachten had kunnen krijgen. Daarvoor moest volgens hem geen nieuwe regering Wilmès II worden gevormd. De N-VA heeft Wilmès II trouwens het vertrouwen niet gegeven in de Kamer. Voor de bijzondere machten ligt dat anders: "We gaan die uiteraard steunen. Dat kan ook niet anders."

Maar de bitterheid en het wantrouwen blijven. "Tot op heden heeft niemand mij een zinnig woord uitleg kunnen geven waarom men die volmachten nodig heeft. Maar naar de bevolking toe komt het goed over. (...) Die bijzondere machten zijn een vernis. Elke coronamaatregel die men neemt, zal goedgekeurd worden, met bijzondere machten of niet." Door die bijzondere machten krijgt de regering meer bevoegdheden, zodat ze via koninklijke besluiten ingrijpende maatregelen kan nemen en niet altijd de goedkeuring van het parlement moet vragen. 

Dat premier Wilmès over de bijzondere machten niet met de Kamer maar met de partijvoorzitters wil overleggen, vindt De Wever evenmin kunnen. "Dat is een pure particratie waarbij de partijen - en mensen die zelfs geen volksvertegenwoordiger zijn - meer macht hebben dan de groepen in de Kamer en de fractieleiders in de Kamer." De Wever kan zich niet van de indruk ontdoen dat er iets anders op til is. "Ik denk dat dit de pre-Vilvaldishow is waarin sommigen graag zouden blinken."

Lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

In deze tijden van corona waarschuwt Bart De Wever dat we ons niet alleen mogen focussen op de volksgezondheidscrisis. "Het belangrijkste moet nog komen in mijn ogen. Dat is een garantiefonds. Dan denk ik dat je moet rekenen op 10 procent van  het BBP die je in schuld zal moeten nemen."

"Hier is het nog niet. Men werkt eraan, maar dat is ook weer te laat." Volgens De Wever was dit het eerste wat de federale regering had moeten aanpakken. "Wat je moet doen, is bedrijven die intrinsiek gezond zijn daardoor helpen." Er zullen dus pijnlijke keuzes moeten worden gemaakt: wie help je door de crisis en wie niet?

Videospeler inladen...

Bekijk hier de volledige aflevering van "De afspraak op vrijdag":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen