Bevallen in tijden van corona: "De grootouders kunnen aan het raam naar hun kleinzoon komen kijken"

Valerie Verbeeck uit Mortsel beviel gisteren van een zoontje, Jérome. Het is haar derde kindje. Deze bevalling was toch wat anders dan haar vorige. De kersverse ouders mogen geen bezoek krijgen, ook niet van hun tweelingdochtertjes. Morgen gaan ze terug naar huis, daar wordt bezoek ook afgeraden. “De grootouders zullen wel eens aan het raam komen kijken en zwaaien”, vertelt Valerie in Start Je Dag op Radio 2.

Valerie Verbeeck uit Mortsel beviel gisteren van een zoontje, Jérome. In tijden van corona was dat toch een aparte ervaring, zegt ze.  De kersverse moeder mag geen bezoek krijgen, ook niet van haar tweelingdochtertjes. Zij verblijven nu bij hun grootouders. Valerie’s man slaapt bij haar op de kamer, maar mag niet over huis. Valerie vertelde erover in Start Je Dag op Radio 2.

We hebben virtueel een glaasje geklonken met de grootouders en met de vrienden

“Ik heb gisteren veel kunnen slapen want normaal is er een bezoekuur. Dat gaat uiteraard niet door. We hebben virtueel een glaasje geklonken met de grootouders en vrienden hebben foto’s gestuurd met een glaasje vanuit hun eigen woonkamer. Dat is toch wel helemaal anders dan je je had voorgesteld.”

“Nog een verschil is dat de verpleegkundigen en vroedvrouwen nu veel meer zelfgemaakte mondmaskers dragen terwijl het vorige week nog echte waren.”

Geen zussen op bezoek

“De zusjes mogen ook niet komen. We hebben gisteren met hen wel gefacetimed maar voor hen is het nogal moeilijk te vatten. De voorbije maanden hebben wij ook vrienden bezocht in het ziekenhuis die net een kindje hadden gekregen. We hebben hen dan ook uitgelegd dat zij binnenkort als grote zussen hun broertje zouden zien. Dat is natuurlijk wel een beetje anders uitgedraaid. Gelukkig zijn er zoveel moderne communicatiemiddelen om ze toch op de hoogte te houden."

Vroeger naar huis

“Er wordt aangeraden om vroeger naar huis te gaan als je jezelf goed voelt en als alles goed gaat met je kindje. Het idee was om hier na één nacht te vertrekken, maar daar voelden we ons toch nog niet klaar voor. We blijven nu een nachtje langer in een ziekenhuis.”

“De vroedvrouw komt nog aan huis voor de verdere opvolging. Dat mag nog, maar de kinesist komt niet meer en je mag niet meer naar de gemeente om aangifte te doen van je kindje. We hebben nu een blad gekregen met veel informatie en oefeningen op en je kan voorlopig de aangifte via mail doorgeven.”

De grootouders zullen wel eens aan het raam komen kijken en zwaaien

“Wij hebben in overleg met de artsen afgesproken dat het beter is dat er geen bezoek komt. Daar is niets aan te doen. Ik denk dat het beter is om even wat strenger te zijn. Ik zou me er ook niet goed bij voelen om nu laks met de regels om te gaan. Het is beter om nu even strenger te zijn. De grootouders zullen wel eens aan het raam komen kijken en zwaaien.”

Meest gelezen