Broodnodige levering van 5 miljoen mondmaskers is binnen: "Blijven zoeken, hamsteren als het ware"

Op de luchthaven van Bierset, bij Luik, zijn vannacht ruim 5 miljoen mondmaskers aangekomen. De Civiele Bescherming heeft de levering naar een kazerne in Peutie bij Vilvoorde gebracht. Van daaruit is vanochtend om 5 uur de verdeling begonnen, bevestigt ons minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Goed nieuws voor de ziekenhuizen, want daar zijn ze dan, de broodnodige extra mondmaskers. Het gaat om een bestelling die afkomstig is uit China en die 5 miljoen chirurgische mondmaskers en 100.000 speciale beschermingsmaskers (FFP2) omvat. 

Vanuit de kazerne Majoor Housiau in Peutie worden die maskers sinds vanochtend verdeeld. Dat gebeurt per provincie, legt minister van Volksgezondheid Maggie De Block uit.

"Datzelfde distributieplan hebben we eerder deze week al gebruikt voor de verdeling van vorige levering van 200.000 en 300.000 mondmaskers." In dat geval ging het om een schenking van de Chinese e-commercereus Alibaba.

Ook voor de volgende ladingen zal dat plan voor de verdeling van de maskers worden gehanteerd. Want er zijn er nog op komst, zegt De Block hoopvol. "Ik kondig niet graag aan, want u wilt niet weten hoe moeilijk het nu is, met alle internationale verwikkelingen die er zijn. Maar ik hoop dat die nog dit weekend zullen arriveren." 

Met de extra leveringen hoopt De Block een stock te kunnen aanleggen, want volgens de minister is de markt van mondmaskers "al maanden verstoord". Dat onder meer omdat net in China, de grootste producent van zulke maskers, de productie lang stillag. "Maar een aantal maskers is ook op onverklaarbare wijze verdwenen. Daar gaat ook speculatie mee gepaard, want de prijzen zijn natuurlijk heel hard gestegen."

"Dat is een hele uitdaging, net door de functie die onze verpakkingen hebben", zegt Buysse nog. "Die moeten zorgen voor voedselveiligheid, houdbaarheid, informatie voor de consument. Dat moet je proberen te doen sporen met duurzaamheid en dat vraagt heel wat inspanningen en investeringen van bedrijven."

Daar komt nog eens bovenop dat verschillende Europese landen hun grenzen afsluiten voor transporten van medisch materiaal, weet De Block. "Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft deze week gezegd dat ze 'corridors' zal maken voor die transporten. We zullen zien, want men doet niet altijd wat men zegt. Duitsland en Frankrijk hebben bijvoorbeeld gezegd dat ze de stocks van ons die bij hen zitten, zullen vrijgeven. Maar dat is nog altijd niet gelukt."

(Lees verder onder foto)

"Geweldig goed nieuws"

Margot Cloet van het netwerk van zorginstellingen Zorgnet-Icuro, noemt de levering "geweldig goed nieuws". "Ik hoop dat de maskers heel snel verdeeld worden over de ziekenhuizen, want de situatie was echt precair aan het worden."

Cloet hamert er wel op dat het belangrijk is dat de maskers die besteld werden door de Vlaamse regering ook snel geleverd worden. Want ze gaat ervan uit dat deze maskers vooral in de ziekenhuizen zullen belanden.

In de woonzorgcentra is het tekort ook zeer nijpend aan het worden. Op sommige plaatsen hebben ze nog maar een reserve voor enkele dagen

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro

"Maar in de woonzorgcentra is het tekort ook zeer nijpend aan het worden. Op sommige plaatsen hebben ze nog maar een reserve voor enkele dagen."

Ook dokter Geert Meyfroidt, intensivist aan het universitair ziekenhuis van Leuven, laat in een tweet weten dat er nog een pak maskers bij mogen komen. "Minstens 2 per verpleegkundige shift om veilig en comfortabel te kunnen werken en toch al eens een koffie te kunnen drinken of naar toilet te gaan." Zijn boodschap: "Blijven zoeken dus. Hamsteren als het ware."

Meest gelezen