AFP or licensors

Chinese regering biedt excuses aan aan familie van dokter die als eerste waarschuwde voor het virus

Het gerecht in China heeft verontschuldigingen aangeboden aan de familie van dokter Li Wenliang die in december als een van de eersten waarschuwde voor het coronavirus. Li werd nadien opgepakt omdat hij "geruchten zou verspreid hebben" en is nadien overleden aan de ziekte. Dat heeft tot grote woede geleid in China.

Volgens de "People's Daily", een spreekbuis van het regime in China, hebben juridische autoriteiten in Peking excuses aangeboden. Na onderzoek zou blijken dat de lokale overheid in de stad Wuhan dokter Li ten onrechte heeft vervolgd en dat de politie daar fouten heeft gemaakt. Twee politieagenten zouden daarvoor een sanctie krijgen.

De 34-jarige oogarts Li Wenliang waarschuwde samen met acht collega's in december al voor de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Hij werd toen door de politie opgepakt en na een berisping vrijgelaten. Die berisping wordt nu ingetrokken. Li ging door met het behandelen van zieken en is begin dit jaar overleden aan de ziekte. 

Op sociale media heeft dat tot een zelden geziene woede geleid van mensen in China, die de overheid verweten niets te doen tegen de ziekte, maar wel tegen artsen die waarschuwingen uitsturen.

Propaganda-offensief moet imago rechttrekken

Het is erg uitzonderlijk dat de autoriteiten in het communistische China zich openlijk verontschuldigen voor dat soort fouten en onterechte vervolgingen. Het zijn uiteraard uitzonderlijke omstandigheden. Het uitbreken van de coronacrisis en de aanvankelijk trage reactie van zowel lokale als centrale overheden, heeft bij veel Chinezen tot woede geleid. De overheid wordt door velen verantwoordelijk gehouden voor de snelle verspreiding van het virus terwijl die op basis van de ervaring van SARS in 2003 veel sneller bedwongen had kunnen worden.

Het regime is daarna wel drastisch opgetreden met de lockdown van niet enkel steden als Wuhan, maar hele provincies zoals Hubei met in totaal meer dan 60 miljoen mensen. Daardoor is China er nu wel in geslaagd om het virus te stuiten. Intern wordt al een tijd een grote publiciteitsshow gevoerd rond artsen en verpleegkundigen en gelukkige mensen die genezen zijn. President Xi Jinping wordt opgevoerd als de leider die de "oorlog tegen het virus" gewonnen heeft. 

Ook internationaal lanceert China een groot offensief tegen het virus. Zo stuurt het land medisch personeel en massa's materiaal naar Europa, dat nu in de vuurlijn van het virus ligt. Onder meer Italië, ons land, maar ook Frankrijk en Spanje hebben hulp gekregen of gaan die krijgen. Dat is uiteraard goed en de EU is daar terecht dankbaar voor, maar daar moet bij worden gezegd dat Europa begin dit jaar ook 50 ton medisch materiaal naar China heeft gestuurd. Dat zijn zaken die Chinese leiders historisch niet snel vergeten. 

Anderzijds is het natuurlijk door de fouten van begin dit jaar dat de ziekte zich over China en daarna wereldwijd heeft kunnen verspreiden. Door massaal hulp te sturen, wil China die herinnering uitwissen en invloed winnen, te meer daar de Verenigde Staten zo goed als afwezig zijn in de internationale strijd tegen het virus.

Meest gelezen