Ark van Pollare

Coronavirus treft ook dierenopvangcentra: "Al onze inkomsten zijn weggevallen"

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor dierenasielen en dierenopvangcentra. Ze mogen openblijven, maar een groot deel van hun inkomsten én hun vrijwilligers zijn weggevallen. "Er moeten dringend ook voor ons richtlijnen komen van de overheid", vertelt Hans Lenvain van de Ark van Pollare in Lennik.

“Wij hebben geen richtlijnen gekregen van de overheid”, vertelt Hans Lenvain van de Ark van Pollare. “Maar op de website van het crisiscentrum heb ik gelezen dat dierenasielen open mogen blijven, zowel tijdens de week als in het weekend. Dat lijkt een goed idee, maar is het niet want we krijgen het werk gewoon niet gedaan.”

Minder vrijwilligers en minder inkomsten

Door de coronacrisis blijven vele vrijwilligers weg. “Een ramp”, vertelt Hans. “Veel dierenasielen hebben geen geld om personeel in dienst te nemen en zijn afhankelijk van vrijwilligers voor de goede werking van het asiel. Maar die zijn allemaal weggevallen. Sommige vrijwilligers durven niet meer te komen, anderen behoren tot de risicogroep. We moeten dus plots hetzelfde werk doen met een pak minder mensen.”

Niet alleen de vrijwilligers zijn weggevallen, ook de inkomsten ontbreken. “Al onze activiteiten zijn afgezegd: het eetfestijn, de comedy avond en de rondleidingen. Maar net zoals in veel andere dierenopvangcentra vormen die activiteiten een bron van inkomsten. En de verzorging van de dieren loopt door. "

Het is niet omdat er een crisis is, dat er geen dieren in nood meer zijn.

De Ark van Pollare heeft contracten met gemeenten, politie en Dierenwelzijn Vlaanderen om dieren in nood op te vangen. “En die contracten gaan voort. Het is niet omdat er een crisis is, dat er geen dieren in nood meer zijn. Dieren blijven binnenkomen, maar wij hebben geen inkomsten of volk om hen te verzorgen. Herplaatsen gaat ook moeilijk, want mensen durven en mogen ook niet komen kijken om een dier te adopteren. We mogen dan wel open zijn, maar we willen nu niet veel bezoek ontvangen, omdat we het ons niet kunnen permitteren ziek te worden, want wie vangt dan de dieren op?”

Waar blijven onze richtlijnen?

“We hebben nood aan richtlijnen”, zegt Hans. Daarom heeft hij samen met 26 andere dierenasielen een brief geschreven naar de Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) met de vraag voor duidelijke richtlijnen rond de werking van dierenasielen in de coronacrisis. Tot nog toe kreeg hij geen antwoord. 

Meest gelezen