Crèches overwegen sluiting door corona, stad Gent garandeert opvang voor baby's en peuters

Stad Gent zal noodopvang voorzien voor baby's en peuters die niet meer terecht kunnen in privé-kinderdagverblijven. Enkele onthaalouders overwegen de deuren te sluiten omdat er amper nog kinderen opdagen. 

De bezettingsgraad in de kinderdagverblijven in Gent is op amper een week tijd gedaald van 34 procent naar 7 procent. Ouders houden baby's of peuters vaker thuis of zoeken een andere oplossing voor opvang.  Voor onthaalouders, die privé-crèches uitbaten, betekent het vaak openblijven voor amper een handvol of zelfs helemaal geen kinderen. Zij overwegen  om te sluiten. Stad Gent belooft een oplossing voor ouders die toch nog beroep willen doen op privé-opvang maar voor een gesloten deur staan. 

"Ouders die geen opvang meer vinden bij een privé-kinderopvang, kunnen terecht bij ons Kinderopvang Punt. We zoeken voor hen een oplossing. Het is noodzakelijk dat sommige mensen, zoals ouders die in de zorg werken, zeker zijn van kinderopvang", verklaart schepen van jeugd Elke Decruynaere (Groen).

"Openblijven in samenspraak met de ouders"

Ook stad Gent baat zelf 30 kinderdagverblijven uit. "Ook wij merken een serieuze terugval in de bezettingsgraad. Vandaag was amper 5 procent van de opvangplekken in de stedelijke crèches bezet", zegt Decruynaere. "Sommige crèches blijven zelfs helemaal leeg." Stad Gent gaat de ouders van lege kinderdagverblijven nu allemaal contacteren en ze vragen of ze nog opvang nodig zullen hebben of niet. Als dat niet het geval is, gaan mogelijk ook enkele stadscrèches dicht. "We doen dit enkel in samenspraak, we gaan dit nooit eenzijdig beslissen", beandrukt Decruynaere nog. 

 

Meest gelezen