Wat wordt het na de coronacrisis: een heuse babyboom of komt er een scheidingsgolf op gang?
De "blijft in uw kot"-maatregel - voorlopig tot 5 april - zou wel eens een ware relatietest kunnen worden voor koppels. Weken thuis en op elkaars lip zitten is niet altijd evident, en dat soms in combinatie met telewerken en jengelende kinderen. Seksuoloog Wim Slabbinck geeft in "Nieuwe feiten" op Radio 1 tips om deze periode met partner heelhuids door te komen.
Slabbinck twijfelt tussen een babyboom of een scheidingsgolf na deze coronacrisis. "Er zijn wel al onderzoeken geweest over hoe mensen in perioden van crisis omgaan met intimiteit en seks. In 1989 is er orkaan Hugo geweest en daaruit bleek - ná de orkaan- dat de mensen opnieuw op "hun gemak" kwamen. Er waren meer huwelijken en baby's. "
Het zal twee kanten opgaan: meer huwelijken én meer scheidingen
Zal het die richting uitgaan? "Een orkaan is natuurlijk niet besmettelijk, een virus wel." Dat maakt het een twijfelgeval, volgens Slabbinck. Hij denkt dat het twee kanten zal uitgaan: meer huwelijken én meer scheidingen. Meer baby's, dát weet hij niet.
Knuffelen helpt als medicijn
"In deze tijden is het belangrijk om ons gezond verstand te gebruiken. Seks mag en kan zeker. Ruimer gezien is intimiteit een belangrijk gegeven in deze crisis. Het is een uitgelezen kans. We weten dat knuffelen (en seks) het beste medicijn is tegen depressies en eenzaamheid. Maak er gebruik van", stelt Slabbinck.
Wees mild voor elkaar en maak masturbatie bespreekbaar
"Wij mensen hebben fijn besnaarde handen. Als je die goed ontsmet, kan je daar wonderen mee doen. Met die handen kunnen we onszelf ook bevredigen. Het is een moeilijk onderwerp in een relatie, besef ik. Veel mensen weten niet van elkaar of ze masturberen. Maar in crisistijden moeten we onszelf eens kunnen ontladen. Als het voor de partner moeilijk is om seks te hebben bijvoorbeeld, door angst. Wees mild voor elkaar en maak masturbatie bespreekbaar."
"We zoeken naar veiligheid. Daarbij sluiten we ons op of hamsteren we. Maar de mens wordt ook gedreven door de nood aan avontuur. We mogen dat niet uit het oog verliezen. Dat betekent niet dat we er allemaal seksueel op los moeten gaan en beginnen experimenteren. Het kan zinvol zijn om in de relatie op het vlak van de connectie beginnen te werken. Er is een interessante app voor koppels, van de Gottman Institute, waarbij je elkaar connecterende of verbindende vragen kan stellen. Wat windt je op? Wat wil je nog maken van dit leven? Het gaat meer dan over seks. Evengoed over werk, gezondheid, enz. "
In crisistijden maak je van een mug geen olifant meer
Maar wat als je nu juist ontdekt - in die zeeën van tijd - dat je niet echt bij elkaar past? "Dat kan ook goed zijn. Ik merk bij de koppels die ik begeleid en waar het wat moeilijker gaat, dat deze periode alles in perspectief plaatst. Het wordt net makkelijker om ervoor elkaar te zijn en voor elkaar te zorgen. Je maakt van een mug geen olifant meer. Relativeren helpt."
VOOR ALLE DUIDELIJKHEID Kan je besmet worden met corona via seks? “Ja. Seks heeft nu eenmaal te maken met heel nauw lichamelijk contact. Het is het soort lichamelijk contact waarmee je een heleboel virussen kan overdragen, dus ook dit nieuw coronavirus”, zegt infectiologe Erika Vlieghe.
Viroloog Steven Van Gucht, voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus, vult aan: “Als je seks hebt met iemand die besmet is, dan is de kans groot dat je zelf ook besmet geraakt. Seks draait rond intimiteit en als je kust, kan het virus overgedragen worden via de mond. Niet de seks zelf is gevaarlijk, wél het kussen. Er zijn bijvoorbeeld geen aanwijzingen dat het coronavirus wordt overgedragen via sperma."
