vgajic

Thuiszorgbedrijf uit Gent klaagt groot gebrek aan materiaal aan in thuiszorg, maar biedt ook oplossing

Stijn De Jaeghere van de zelfstandige dienst thuisverpleging Onze Zorg uit Wondelgem bij Gent ziet een groot probleem ontstaan voor de thuiszorgers. Het broodnodige materiaal zoals handschoenen, handontsmetting en vooral mondmaskers gaat vooral naar de ziekenhuizen, rusthuizen en de grotere spelers in de thuiszorg. Zelfstandigen in de thuiszorg blijven wat verweesd achter.

"Handschoenen zijn beperkt leverbaar, handontsmetting is nergens voorradig en vooral de mondmaskers zijn gewoon niet te bemachtigen. Dit terwijl de vele zelfstandig thuisverpleegkundigen in Vlaanderen in de frontlinie staan van de oorlog tegen deze virale invasie", vertelt Stijn De Jaeghere van Onze Zorg.

"Verpleegkundigen smeken om 1 mondmaskertje om zo enigszins beschermd 30 tot 40 patiënten per dag te verzorgen. Wie er al eentje kan bekomen, gebruikt dit dag na dag en tracht op allerhande manieren het masker te reinigen of te desinfecteren. Dit terwijl de normale voorschriften zeggen dat een mondmaskertje na één patiëntenbezoek moet vervangen worden".

Verpleegkundigen smeken om één mondmaskertje om zo enigszins beschermd 30 tot 40 patiënten per dag te verzorgen

Stijn De Jaeghere van Onze Zorg

De overheid beloofde bevoorrading, maar nu de maskers er zijn, geraken ze nog steeds niet tot bij de zelfstandig verpleegkundigen. Ook de beroepsvereningen als de Vlaamse Beroepsvereniging Zelfstandige Verpleegkundigen (VBZV) en de Federale Neutrale Beroepsvereniging voor Verpleegkundigen (FNBV) slagen er volgens Stijn De Jaeghere niet in iets los te weken.

Zelf mondmaskers gratis verdelen

Gelukkig had Stijn De Jaeghere de tekorten zien aankomen en is hij er de voorbije week in geslaagd om zelf een grote partij mondmaskers in te kopen. Vandaag kreeg hij via een bevriend bedrijf een tweede levering en volgende week hoopt hij op een derde. Stijn wil die mondmaskers nu gratis verdelen onder de zelfstandige thuiszorgers. "Al onze concullega's kunnen bij ons gratis mondmaskers ophalen".

Zelfstandige thuisverplegers en zorgkundigen die mondmaskers nodig hebben, kunnen een mailtje sturen naar Stijn. Hij heeft daarvoor het mailadres samensterk@onzezorg.be in het leven geroepen. Hij hoopt dat in de loop van volgende week ook de zelfstandige thuiszorg mondmaskers zal krijgen van de overheid. Maar in tussentijd probeert Stijn dus zelf de nood te lenigen!

Meest gelezen