Industriële wasserijen vragen dringend extra bescherming tegen besmet coronawasgoed uit ziekenhuizen

De koepel van industriële wasserijen maakt zich zorgen over het tekort aan beschermend materiaal voor het personeel: "Er komt een tsunami aan van besmet wasgoed, het personeel verdient een goede bescherming."

De federatie van Belgische Textielverzorging roept de overheid dringend op om snel mondmaskers, handschoenen en ontsmettingsmiddel te voorzien voor de industriële wasserijen. Zij maken het wasgoed schoon van ziekenhuizen en woonzorgcentra. In de wasserijen dreigt er een tekort aan bescherming net nu de coronacrisis op uitbreken staat.  "We volgen de preventieve coronamaatregelen nauwgezet op  maar er moet snel extra beschermingsmateriaal komen. We kunnen nog maar heel even voort", zegt Dirk Holvoet van wasserij CleanLease. 

Het is door ons dat het wasgoed virusvrij terugkomt, we zijn levensbelangrijk 

Dirk Holvoet, CEO van CleanLease

Holvoet neemt het op voor 1.000 mensen die in verschillende vestigingen van wasserij CleanLease werken in Brugge, Eeklo, Geraardsbergen,  Kortrijk en Lokeren.  Het is de grootste industriële wasserij van het land.  

"Personeel verdient veiligheidsgaranties"

De textielkoepel vraagt de overheid om de wasserijen op een prioriteitslijst te zetten zodat ze sneller aan beschermingsmateriaal kunnen raken. "Onze leveranciers, klein en groot, laten ons weten dat ze geen mondmaskers aan ons mogen verkopen. Maar het is geen optie om ons personeel zonder ademhalingsbescherming besmet linnen te laten verwerken", laat de federatie in een persmededeling weten. 

"Als we niet over de nodige beschermingsmiddelen beschikking, kunnen we geen garanties geven op een goede en stipte levering", benadrukt Holvoet nog. 

Meest gelezen