Liveblog - Recordaantal doden in Italië: 627 op één dag, Belgische grenzen dicht voor niet-essentiële verplaatsingen
In Italië is opnieuw een triest record gebroken. De afgelopen 24 uur zijn er 627 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. In ons land zijn de grenzen voortaan dicht voor niet-essentiële verplaatsingen. De politie voert grenscontroles uit. De vijf Vlaamse universiteiten hebben beslist om tot het einde van dit academiejaar digitaal les te geven. In ons land zijn 16 nieuwe doden gevallen door het coronavirus, wat het totale aantal op 37 brengt. Volg alles in onze liveblog.
Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689.
Liveblog
627 doden op één dag in Italië
In Italië zijn in één dag tijd 627 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is een nieuw record. Alleen al in de regio Lombardije vielen er 380 doden. Alles samen zijn al 4.032 Italianen gestorven. Er zijn ook bijna 6.000 nieuwe gevallen vastgesteld, wat met een stijging van bijna 15 procent een record is voor een dag. Er zijn al 47.021 bevestigde besmettingen.
Van de overledenen is bijna 90 procent ouder dan 70 jaar. De gemiddelde leeftijd van de doden ligt rond de 80 jaar. De meeste overledenen leden ook aan een andere ziekte of aandoening. Bijna de helft van de Italiaanse doden had zelfs drie aandoeningen.
In Lombardije is de quarantaine al twee weken van kracht. Daar wordt nu het leger ingezet om ervoor te zorgen dat mensen niet meer onnodig het huis verlaten. Italië kondigt ook strengere maatregelen aan. Zo zullen mensen in openlucht niet meer in gezelschap mogen sporten, en alleen nog vlakbij huis.

Grenzen dicht voor niet-essentiële verplaatsingen
De grenzen van ons land zijn sinds 15 uur afgesloten voor niet-essentiële verplaatsingen. Dat blijkt uit een persbericht van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). "In het bijzonder worden de toeristische verplaatsingen naar België verboden en zullen grenscontroles voortaan van toepassing zijn", klinkt het. "Elke overtreding zal strikt worden gesanctioneerd."
De federale politie en lokale politiezones moeten de in- en uitreiscontroles uitvoeren. Er wordt ook herhaald dat ook elke verplaatsing naar tweede verblijven op het Belgische grondgebied verboden is. De boetes kunnen oplopen tot 4.000 euro en een celstraf van 3 maanden.
De politie benadrukt dat het niet alleen over verkeer over de weg gaat, ook het internationaal spoorverkeer, de havens en reizigers via de luchthaven zullen worden gecontroleerd. Het goederentransport blijft verzekerd, klinkt het bij De Crem. Ook Belgen die in het buitenland zitten, mogen terugkeren.

Lees meer in dit artikel:
Eerste twee doden in Verenigde Arabische Emiraten
In de Verenigde Arabische Emiraten zijn twee mensen overleden aan het nieuwe coronavirus. Dat meldt het nieuwsagentschap WAM. Het gaat om de eerste Covid-19-slachtoffers in het land.
De dodelijke slachtoffers zijn een 78-jarige man een 58-jarige persoon met onderliggende gezondheidsproblemen. Abu Dhabi registreerde tot nu toe 140 besmettingen in het land. Er zijn al 31 mensen genezen verklaard.
Amerikaanse zwembond wil uitstel Olympische Spelen
De Amerikaanse zwembond dringt er bij het olympisch en paralympisch comité van de Verenigde Staten (USOPC) op aan om zich uit te spreken voor het uitstellen van de Olympische Spelen in Tokio. "Er zijn geen perfecte antwoorden, en het zal niet eenvoudig zijn", schreef de baas van de zwemfederatie Tim Hinchey in een brief gericht aan het USOPC. Hinchey pleit ervoor de Spelen naar 2021 te verschuiven.
Hinchey stelt in de brief dat de wereld van de Amerikaanse atleten op zijn kop is gezet en dat ze heel wat moeite hebben om zich op een gepaste manier voor te bereiden op de Spelen. "Onze atleten staan onder enorme druk, ervaren stress en zijn ongerust. Hun mentale gezondheid zou één van de hoogste prioriteiten moeten zijn."
Opvallend, eerder op de dag sprak het USOPC nog zijn steun uit voor de houding van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat er voorlopig niet aan denkt om de Spelen uit te stellen. Het IOC wijst erop dat het nog meer dan vier maanden is tot de openingsceremonie. De Olympische Spelen vinden plaats van 24 juli tot 9 augustus.
Defensie springt bij in Nederland
In de Nederlandse provincie Noord-Brabant luiden de ziekenhuizen de alarmbel. De toestroom van patiënten die zijn besmet is er zo groot, dat er geen zorg meer kan worden verleend aan andere spoedeisende patiënten. De Nederlandse regering belooft nu hulp van het leger om een aantal coronapatiënten te verdelen over de rest van het land. "Defensie kan hier uitstekend bij helpen in de logistieke support", klinkt het. "Van planning tot transport."
Wall Street sluit zijn slechtste week sinds 2008 in het rood af
Wall Street is vandaag weer in een neerwaartse spiraal terechtgekomen, aan het eind van een week die de ergste is sinds de financiële crisis van 2008. De miljarden die de autoriteiten op tafel hebben gegooid slagen er niet in de vrees voor een recessie weg te nemen.
Volgens de eerste gegevens na sluiting van de beurs noteerde de belangrijkste index, de Dow Jones Industrial Average, 4,6 procent lager dan bij de opening. Over heel de week is er een verlies van 17 procent, om af te sluiten op 19.173,98 punten.
De brede S&P 500 zakte 4,3 procent tot 2304,92 punten waarmee het de grootste wekelijkse daling sinds 2008 beleefde. Technologiebeurs Nasdaq verloor 3,8 procent tot 6879,52 punten.
Shell stelt grondstof voor handgels kosteloos beschikbaar
Olie- en gasreus Shell stelt een essentiële grondstof voor de vervaardiging van handgels kosteloos beschikbaar. In de Shell-fabriek in Pernis wordt de handgel-component isopropylalcohol (IPA) geproduceerd. De onderneming heeft besloten 2,5 miljoen liter van deze synthetische alcohol beschikbaar te stellen voor de productie van handgels voor de zorgsector in Nederland.
Volgens Shell vraagt de aanpak van de coronapandemie om verregaande maatregelen. Een daarvan is grondig en vaak handen wassen. Daardoor stijgt de wereldwijde vraag naar desinfecterende handgels explosief. "Op deze manier leveren we onze bijdrage aan de bestrijding van het coronavirus", aldus Shell. Naast het beschikbaar stellen van de grondstof verhoogt Shell de komende periode de productie van IPA en wordt extra productiecapaciteit vrijgemaakt.
De Block: "1 miljard euro voorschot voor ziekenhuizen"
De federale overheid kent de ziekenhuizen een “voorschot” toe van 1 miljard euro. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in een persbericht. "Met die middelen kunnen ze hun personeel zeker blijven betalen tijdens de coronacrisis, ook al staan hun inkomsten onder zware druk", klinkt het. Het Riziv zal volgens De Block de middelen ten laatste tegen half april verdelen over de ziekenhuizen.
"Onze zorgverleners zijn cruciaal in de strijd tegen Covid-19. Om te garanderen dat de ziekenhuizen hun personeel kunnen blijven betalen, kennen we hen een voorschot van één miljard euro toe", aldus De Block. "Op die manier komen ze zeker niet in betalingsproblemen. Onze administraties zullen de verdeling nu verder uitwerken en ook kijken hoe we onze andere zorgverleners kunnen ondersteunen in deze uitzonderlijke situatie."
Romelu Lukaku schenkt 100.000 euro aan Milanees ziekenhuis
Romelu Lukaku gaat 100.000 euro schenken aan het San Raffaele-ziekenhuis nabij Milaan, dat zwaar getroffen is door het coronavirus. Dat heeft de spits laten weten in een videoboodschap op de Twitterpagina van zijn club Inter Milaan.
"In deze moeilijke tijden moeten we verenigd zijn en thuis blijven", verklaart de Rode Duivel, die zelf eveneens in quarantaine zit in Milaan. "Italië is een ongelooflijk land dat zoveel goede dingen heeft gedaan voor mij en mijn familie. Daarom wil ik dit land helpen door 100.000 euro te schenken aan het San Raffaele-ziekenhuis. Het zou fantastisch zijn als ook jullie de mensen en de ziekenhuizen zouden kunnen steunen. Laten we verenigd blijven. Veel sterkte aan iedereen."
Inter Milaan verwijst in de tweet met Lukaku's videoboodschap naar een crowdfundingcampagne op Facebook om het Luigi Sacco-ziekenhuis financieel te steunen. In het ziekenhuis wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19.
78 nieuwe sterfgevallen in Frankrijk
In Frankrijk heeft het nieuwe coronavirus al aan 450 mensen het leven gekost terwijl meer dan vijfduizend anderen gehospitaliseerd zijn. In Frankrijk zijn er op 24 uur tijd 78 sterfgevallen bijgekomen. Er moesten 5.226 mensen naar het ziekenhuis, van wie er bijna 1.300 in de intensieve zorg terechtkwamen. De helft van hen is jonger dan zestig jaar.
Het beste van het (Vlaamse) web in coronatijden
Sociale media is de manier om dezer dagen contact te houden met elkaar: elkaar te informeren, te ontroeren, aan het lachen te brengen, of de verveling of de eenzaamheid te lijf te gaan. Vanaf vandaag willen we u elke dag een compilatie tonen van wat we zoals gezien hebben op het wereldwijde Vlaamse web.

Er is continuïteit van zorg nodig voor mensen met psychische problemen
Zo gaat het nu in de woonzorgcentra
Voor de woonzorgcentra is het aanpassen. Bezoekers zijn er al een tijdje niet meer toegelaten en daarom is het behelpen met telefoon- en videogesprekken. Het zorgpersoneel in woonzorgcentrum Vrijzicht in Ieper heeft zelf beelden gemaakt van hoe het er bij hen aan toegaat.

EU-president Michel aan Italiaanse president: "Italië staat niet alleen"
"Italië staat niet alleen". Die boodschap heeft de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, in een emotionele brief overgemaakt aan de Italiaanse president Sergio Mattarella. Daarin verzekert Michel het zuid-Europese land van Europese solidariteit en spreekt de ex-premier zijn bewondering uit voor het Italiaanse crisismanagement.
Italië is wereldwijd officieel het land met de meeste doden als gevolg van het coronavirus. Vrijdag meldde Rome dat de autoriteiten in amper één dag tijd 600 nieuwe dodelijke slachtoffers genoteerd hadden. Daarmee steeg het aantal doden van de coronapandemie naar 4.032.
Het antwoord van Italië was en is een voorbeeld voor vele landen
"We volgen met emotie en respect de voortrekkersrol van de Italiaanse autoriteiten in het managen van de crisis, met tijdige, omvattende en sociaal betekenisvolle maatregelen, om de verspreiding van de infectie te bestrijden", luidt het in de brief van Charles Michel. "Terwijl sommigen misschien de omvang van de dreiging hadden onderschat, heeft Italië een onwankelbaar gevoel voor vooruitziendheid, eenheid en veerkracht tentoon gespreid. Het antwoord van Italië was en is een voorbeeld voor vele landen".
Michel wil ook via de Italiaanse president een boodschap aan de Italianen overmaken: "Jullie staan niet alleen". En aan het einde van de brief verzekert Michel dat Europa en Italië sterker uit deze crisis zullen komen. "Zoals we in alle hoeken van uw prachtig land kunnen horen: Alles komt goed".
Seizoensarbeiders komen niet werken, probleem voor bijvoorbeeld asperge-oogst
Op heel wat sectoren wegen de quarantainemaatregelen zwaar door. Niet alleen in het onderwijs. De land- en tuinbouwers zitten ook met een probleem. Zij mogen geen buitenlandse seizoensarbeiders meer laten komen om te helpen. Er zullen daardoor bijvoorbeeld minder asperges geoogst worden. Een typische voorjaarsgroente.

Schoolgebouw ontruimd om als back-up te dienen voor ziekenhuis van Geel
De nieuwbouw van de KOGEKA-scholen van Sint Dimpna Geel zijn ontruimd om te dienen als back-up voor het ziekenhuis van Geel indien de capaciteit daar niet langer volstaat tijdens de coronacrisis. In de turnzaal van de lagere school worden zeven onderzoeksboxen voor huisartsen voorzien en een ander deel van het gebouw kan worden ingericht om coronapatiënten op te vangen.
Thuis werken met kinderen erbij niet evident
Thuis werken en kinderen opvangen is niet evident. Sinds de maatregelen voor opvang op school verstrengd zijn, moeten ook de ouders die thuiswerken hun kinderen zelf opvangen. En daar is soms wat creativiteit bij nodig.

Dokters en verpleegkundigen worden bijgeschoold om coronavirus aan te pakken
Zowat alle ziekenhuizen zijn intussen hun dokters en verpleegkundigen aan het bijscholen om klaar te zijn wanneer er een toevloed komt van corona-patiënten van wie de longen zijn aangetast. Bij het AZ Delta in Roeselare kregen liefst 100 verpleegkundigen vandaag bijscholing.

De cijfers gaan nog stijgen, daar moeten we ons op voorbereiden. We hopen de effecten van de maatregelen tegen midden volgende week te zien.

Antwerpen geeft taxicheques aan zorgpersoneel als openbaar vervoer wordt opgeschort
De stad Antwerpen wil taxicheques ter beschikking stellen van zorgpersoneel als zij bij nog strengere maatregelen tegen het coronavirus niet meer op het werk zouden geraken met het openbaar vervoer. De Lijn, de stad, de taxisector en de zorgsector zouden dan elk één euro bijdragen aan de cheques ter waarde van vijf euro, zodat de gebruiker slechts één euro moet betalen en aan een sterk verminderde prijs van en naar het werk kan.
"Het is in de huidige omstandigheden essentieel dat onze zorgverstrekkers vlot naar en van hun werk geraken", vindt schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). "Het is hartverwarmend om te zien dat De Lijn, de stad Antwerpen, de taxisector en de zorgsector samenwerken om dit te verzekeren."
De stad zou de taxi-zorgcheques verdelen via de zorginstellingen, die op hun beurt instaan voor de verdere verdeling naar het zorgpersoneel. Het systeem zal enkel geldig zijn voor zorginstellingen op het Antwerpse grondgebied.
Vlaamse regering roept gemeenten op triagecentra te helpen organiseren
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) en zijn collega van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vragen de gemeenten zoveel mogelijk triagecentra buiten de ziekenhuizen te helpen organiseren. Dat zijn plaatsen waar huisartsen de eerste medische vaststellingen doen en patiënten ofwel doorverwijzen naar het ziekenhuis ofwel naar huis sturen.
"Voorlopig is er nog voldoende capaciteit ziekenhuisbedden, maar experts gaan er vanuit de piek nog niet bereikt is en dus moeten we ons daar maximaal op voorbereiden", zegt minister Beke. "Er is dringend nood aan tussenoplossingen om de druk bij eerstelijnszorg en ziekenhuizen te verlichten. Lokale besturen spelen daarin een belangrijke rol".
Daarbij kijken Beke en Somers richting triagepunten. Op veel plaatsen ondersteunen de lokale besturen dergelijke centra nu al. Minister Somers roept de andere gemeenten op hun voorbeeld te volgen.
Er zijn ruim 10.000 politieagenten aan de slag die toezien op de maatregelen. Er zijn al een tiental boetes uitgeschreven.

De politie heeft de middelen niet om ons land hermetisch af te sluiten

Defensie: "Klaar om op te treden als regering het vraagt"
De overheid heeft nog niet echt een beroep gedaan op het leger in de strijd tegen het coronavirus. Niettemin blijft het "in strategische reserve" en streeft het er naar "intact" te blijven. Dat zegt de verantwoordelijke voor de operaties binnen de generale staf, kapitein-ter-zee Carl Gillis. "Defensie is klaar om op te treden indien de regering het vraagt."
Het leger heeft voor zichzelf drie prioriteiten vooropgesteld. Ten eerste is er het welzijn van het eigen personeel, door de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad toe te passen. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat de aangegane engagementen worden nageleefd - in België en in het buitenland - net als de essentiële taken, zoals de Search and Rescue. Tot slot houdt Defensie zich klaar om de civiele sector bij te staan, indien de regering daarom vraagt.
300.000 EU-burgers zitten nog buiten de Unie
Volgens Josep Borrell, de EU-topdiplomaat, zitten er naar schatting 300.000 Europese burgers ergens vast op andere continenten. Eerder had de EU-Commissie een getal van 100.000 genoemd. Dat is dan het aantal EU-burgers dat zich geregistreerd heeft bij hun land van oorsprong.
Vele anderen hebben dat nog niet gedaan, zegt Borrell. Hij schat dat er in Zuidoost-Azië al zeker 100.000 Europeanen zouden verblijven. Nu steeds meer landen vluchten naar Europa schrappen, wordt het voor die mensen steeds moeilijker om terug te keren.
De EU wil de lidstaten helpen bij de repatriëring van al die mensen die dat willen. Europa wil die repatriëring ook coördineren en financieel ondersteunen.