Nicolas Maeterlinck

M HKA krijgt voorlopig toch geen nieuw gebouw van 65 miljoen euro in Antwerpen, procedure terug naar af

Het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen (M HKA) zou een prestigieus nieuw gebouw krijgen op het Zuid, maar de procedure wordt nu geannuleerd, dat bevestigt het kabinet van minister-president Jan Jambon (N-VA). Voor die operatie had Vlaanderen 65 miljoen over, het is onduidelijk wanneer die nieuwbouw er zal komen.

Het was groot nieuws in Antwerpen, 2 jaar geleden: het Museum voor Hedendaagse Kunst (M HKA) zou een paar honderd meter verder op de Gedempte Zuiderdokken, vlakbij de Schelde, een prestigieuze nieuwbouw krijgen, dubbel zo groot als het huidige museumgebouw. Vijf architectenteams werden geselecteerd, uit een totaal van 87 architectenbureaus, en mochten een ontwerp uitwerken tegen oktober vorig jaar.

De jury kon niet tot een unaniem oordeel komen, ook omdat de inzichten over het nieuwe museum gaandeweg zijn veranderd, en de procedure wordt nu stopgezet. De hoop op een nieuw museum in 2024 lijkt daarmee vervlogen, want het proces begint helemaal opnieuw.

Het gaat nochtans niet om de minste architecten, zo ontwierp het Japanse bureau SANAA onder andere het Louvre-Lens in Frankrijk en het New Museum of Contemporary Art in New York. Het Belgische 51N4E maakte dan weer naam met C-mine in Genk en het Buda Art Centre in Kortrijk. Het ligt ook zeker niet aan de ontwerpen, is intern te horen, maar wel aan voortschrijdend inzicht in de noden van het M HKA. 

Dit is een grote teleurstelling voor alle partijen, het is geen goede manier van werken

Lisa De Visscher, hoofdredacteur A+

Lisa De Visscher, hoofdredacteur van het architectuurmagazine A+, noemt het ongezien dat een procedure zo wordt afgebroken: “Dit is een grote teleurstelling voor alle partijen, die hier veel tijd en energie in hebben gestoken. Het is geen goede manier van werken.” 

Alle gemaakte kosten worden weliswaar vergoed, maar die extra kosten zullen dus niet leiden tot een nieuw gebouw. Het totale kostenplaatje voor de nieuwbouw - oorspronkelijk begroot op 65 miljoen euro - zou min of meer hetzelfde moeten blijven, al kan men dat bedrag op politiek niveau op dit moment nog niet bevestigen.

De Visscher verwijst ook naar de moeizame ontwerpwedstrijden bij de VRT en het Kaaitheater in Brussel. “Telkens gaat het om grote, prestigieuze cultuurinstellingen waar de druk heel hoog ligt, ook vanuit de politiek. Dit mag echt geen gewoonte worden, het is niet zo professioneel.” Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) hoopt vooral dat de "open oproep" behouden kan blijven bij de nieuwe procedure, die nu moet worden opgestart.

Het nieuwe gebouw van het M HKA zou op de plaats komen van dit verouderde gerechtsgebouw aan de Gedempte Zuiderdokken.
Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen