Videospeler inladen...

Minister De Crem: "Toeristische verplaatsingen naar België verboden, transport van goederen kan gewoon doorgaan"

Sinds 15 uur vanmiddag zijn de Belgische grenzen gesloten voor mensen die een niet-essentiële verplaatsing naar ons land willen uitvoeren. "Het kernkabinet heeft beslist dat er heel nauwgezette en sluitende grenscontroles ingevoerd worden. Alle toeristische verplaatsingen naar België zijn verboden. het transport van en naar België is niet in het verbod inbegrepen", meldt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem heeft op een persconferentie toelichting gegeven bij het sluiten van de grenzen om het coronavirus het hoofd te bieden. Sinds 15 uur vanmiddag zijn er grenscontroles op niet-essentiële verplaatsingen van en naar België.

"In het bijzonder worden de toeristische verplaatsingen naar België verboden en zullen grenscontroles voortaan van toepassing zijn. Elke overtreding zal strikt worden gesanctioneerd. Het Federaal Coördinatiecomité (COFECO) onder leiding van het Crisiscentrum wordt belast met de uitvoering van deze maatregelen", meldt De Crem.

Belgen die in het buitenland verblijven kunnen terugkomen naar hun land van herkomst en het transport van goederen is niet in het verbod inbegrepen.

Pieter De Crem

De minister van Binnenlandse Zaken meldt dat het transport van goederen en middelen gewoon kan blijven doorgaan.

"Sinds deze middag 15 uur worden inreis- en uitreiscontroles van en naar België uitgevoerd. Mensen die uit onze buurlanden komen en die niet kunnen aantonen dat ze een essentiële verplaatsing maken, kunnen de Belgische grens niet meer overschrijden. Zij zullen worden teruggestuurd."

"Belgen die in het buitenland verblijven, kunnen altijd terugkomen naar hun land van herkomst. Het transport van en naar België is niet in dit verbod inbegrepen. Het transport van goederen en middelen kan gewoon doorgaan", zegt De Crem.

"De boodschap is, blijf thuis en draag goed zorg voor jezelf. Wanneer je zorg draagt voor jezelf, draag je ook zorg voor de anderen. De regering is bijzonder bezorgd over de gezondheid van iedere burger. Tenslotte is er ook de afstandsregel. We vragen iedereen om anderhalve meter afstand te houden om zich te beschermen tegen het coronavirus", besluit De Crem.

Onze reporter Caroline Van den Berghe is in Meer aan de Nederlandse grens en brengt verslag uit in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De politie controleert aan de grenzen, bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de persconferentie van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het interview met minister De Crem in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen