Nieuwe richtlijnen bij geboorte: "Of partner blijft permanent in ziekenhuis of gaat naar huis en geen bezoek"

De Vlaamse Vereniging voor Gynaecologen heeft naar aanleiding van de coronacrisis nieuwe richtlijnen uitgevaardigd. Zo moeten partners kiezen of ze ofwel in het ziekenhuis blijven na de bevalling of dat ze naar huis gaan en pas terugkeren als vrouw en kind het ziekenhuis verlaten.

Geen bezoek meer in de ziekenhuizen, dat is al een tijdje zo. Maar nu mogen ook kersverse ouders niet meer enkele uren op bezoek komen. Dat blijkt uit een nieuwe richtlijn van de Vlaamse Vereniging voor Gynaecologen: "De partner mag bij de bevalling aanwezig zijn en krijgt hierna de keuze: ofwel blijft hij/zij slapen en permanent in de kamer, ofwel gaat hij/zij naar huis, maar mag hij/zij niet meer op bezoek komen tot moeder en kind naar huis gaan. Familiebezoek is niet meer toegestaan."

Moeder en kind mogen wel sneller naar huis gaan als de bevalling goed is verlopen

Gwenny Van Olmen, materniteit AZ Diest

"Het is een noodzakelijke maatregel om onze zorgverleners, patiënten, maar ook de maatschappij te beschermen", zegt Gwenny Van Olmen van de materniteit van het AZ  in Diest. "De mensen hebben natuurlijk heel wat vragen hierover, maar het kan niet anders. Gelukkig mogen moeder en kind nu sneller naar huis gaan als de bevalling vlot is verlopen en als ze medisch in orde zijn. En we merken dat ouders hiervan wel gebruik maken."

Meest gelezen