"Laat de huur van horeca- en winkelpanden tijdelijk vallen", vragen Horeca Oost-Vlaanderen en UNIZO Oost-Vlaanderen 

Horeca Oost-Vlaanderen en zelfstandigenorganisatie UNIZO Oost-Vlaanderen doen een oproep aan verhuurders van winkelpanden of horecaruimtes om solidair te zijn en de huur tijdelijk op te schorten. Brouwerijen Haacht en Palm gaan daar alvast op in en verlangen geen huur meer voor de cafés die ze bezitten.

Als veiligheidsmaatregel voor de coronacrisis moeten alle horecazaken en alle niet-essentiële handelszaken al zeker tot en met 5 april gesloten blijven. Daardoor krijgen heel wat zelfstandigen het moeilijk. Horeca Oost-Vlaanderen en ondernemersnetwerk UNIZO doen nu samen een opvallende oproep. "Wij vragen om alle huur van de gebouwen op te schorten, totdat de lockdown gedaan is en de zaken weer open mogen", verkondigt Tim Joiris van Horeca Oost-Vlaanderen.

We gaan de zelfstandigen nooit volledig kunnen helpen, maar alle kleine beetjes helpen

Tim Joiris van Horeca Oost-Vlaanderen

De Vlaamse regering beloofde eerder ook al steun: 4.000 euro voor een zaak die helemaal dicht moet. Maar volgens de koepels is dat niet genoeg, ze vragen daarom solidariteit. Tim Joiris: "We gaan de kleine zelfstandigen nooit volledig kunnen helpen, maar alle kleine beetjes helpen. Op dit moment huur doorrekenen, dat is een enorm grote kost, zeker wanneer ze helemaal geen inkomsten hebben.  De huur laten vallen zou hen al meer ademruimte geven."

Bij cafés zijn brouwerijen vaak eigenaars van de panden. Brouwerijen Haacht en Palm hebben alvast laten weten geen huur meer te vragen. "Wij verwachten dat ook andere brouwerijen mee op de kar zullen springen", zegt Joiris. Bij hotels, restaurants, en winkels ligt de situatie anders. Het valt af te wachten of de oproep ook daar opgevolgd zal worden. 

kasto80

Meest gelezen