Videospeler inladen...

Professor Koen Schoors over economische impact coronacrisis: "Recessie is onvermijdelijk, maar buffer is nodig"

De economische steun van de overheid voor mensen en bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis is noodzakelijk om de economie niet in elkaar te laten storten, legt professor economie Koen Schoors uit in "Terzake". "We krijgen zeker en vast een recessie, maar de opgebouwde schulden zullen betaalbaar blijven door de lage rente", aldus Schoors.

De professor economie Koen Schoors van de UGent heeft in "Terzake" de verschillende financiële steunmaatregelen van de overheid voor werknemers en bedrijven in tijden van coronacrisis verdedigd. De steunmaatregelen zijn nodig om de economie niet volledig in elkaar te laten storten.

"De economie zal ongetwijfeld vertragen. We krijgen zeker en vast een recessie. Dat is onvermijdelijk. De vraag is hoe kunnen we zo goed mogelijk een buffer voorzien zodat de economie niet in elkaar stort. Gelukkig heeft België daarvoor een aantal mechanismen die we kunnen inzetten. Het meest logische is de tijdelijke werkloosheid. Eigenlijk is dat een vervangingsinkomen dat dicht in de buurt komt van een basisinkomen. Als je het aanvraagt, krijg je het bijna automatisch. Op die manier ben je uit de zorgen", zegt Koen Schoors.

"Ook de uitkering voor economische werkloosheid is verhoogd. Dat is zeventig procent van het inkomen, verhoogd met 150 euro. Die maatregelen kosten veel geld, maar dat is nu voor een keer niet wat er toe doet. De overheid schept een buffer voor de bevolking en de bedrijven en die wordt betaald met schuld."

Als er mensen waren die hopen dat de rente snel zou stijgen, dan kan ik die van dat idee genezen. De rente zal nog een lange tijd laag blijven. 

professor Koen Schoors

De extra middelen die de overheid in de economie pompt, zullen het begrotingstekort flink doen aangroeien. Volgens Schoors zullen de overheidsschulden betaalbaar blijven, omdat de rente bijzonder laag zal blijven.

"Wij allemaal zullen de schulden moeten betalen. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente heel laag. Als er mensen waren die hopen dat de rente snel zou stijgen, dan kan ik die van dat idee genezen. De rente zal nog een lange tijd laag blijven. Dat zal zo moeten omdat de overheden in de hele wereld schulden opbouwen en door de rente laag te houden, zullen die schulden betaalbaar zijn. De ECB heeft net aangekondigd dat er 750 miljard euro in de economie wordt gepompt. Ze gaan dat doen door de overheidsschulden en ook schulden van bedrijven op te kopen. Dat maakt het voor overheden en bedrijven makkelijker om hun schulden te betalen."

"Nood breekt wet. Het is natuurlijk zo dat België niet de beste uitgangspositie heeft. Er zijn landen met minder schulden dan wij, maar gelukkig zitten we in de euro. Als we een apart landje zouden zijn, wordt onze munt aangevallen. Wij zitten in de eurozone met een munt en onze munt kan niet aangevallen worden. Als de schuld stijgt, zal de waarde van de euro niet dalen. Natuurlijk was het beter geweest dat er geen begrotingstekort van twaalf miljard was voor de coronacrisis begon, maar we gaan zeker naar een schuld van twintig miljard of meer gaan dit jaar."

Bekijk het gesprek met professor Koen Schoors uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen