Instagram Sepideh Sedaghatnia

Sepideh Sedaghatnia viert Perzisch Nieuwjaar voor het eerst zonder familie door corona

Vandaag vieren Iraniërs over de hele wereld Noroez. Dat is het Perzisch Nieuwjaar. Voor de Antwerpse Sepideh Sedaghatnia  was het een heel bijzonder feest in tijden van corona. "Het is nog vroeg op de ochtend maar we hebben al twee flessen champagne gekraakt", zegt ze op Radio 2 Antwerpen.

“Het is de eerste keer dat ik Noroez zonder mijn familie vier”, zegt Sepideh Sedghatnia in “Start je dag”. De bekende Antwerpse sommelier met Iraanse roots postte vannacht een filmpje op Instagram van een feestelijk gedekte tafel.  Alhoewel, feest in tijden van corona? “Dit is nog nooit gebeurd op Noroez en voelt heel bijzonder aan. Ik durf mijn ouders ook niet te bezoeken. Nochtans is mijn vader morgen jarig”, betreurt ze.

Sepideh heeft vanmorgen vroeg toch al goed gevierd. “Ik ben hier alleen met mijn vriend. We zijn bijna 18 jaar een koppel en het is de eerste keer dat we zo’n lange tijd samen thuis zijn. Maar tot nu toe verloopt alles zonder problemen”, lacht ze. "We zitten al aan onze tweede fles champagne."

Op de feesttafel bij Noroez staan zeven producten die in het Perzisch beginnen met de letter 's'

Sepideh Sedaghatnia

Sepideh postte vanmorgen heel vroeg al een filmpje op Instagram van een feestelijk gedekte tafel.  "Dit jaar vieren we Noroez heel vroeg en dus moesten we opstaan. Het feest schuift elk jaar zes uur op. In 2021 vieren we Perzisch Nieuwjaar dus op de middag", zegt ze op Radio 2 Antwerpen. Perzisch nieuwjaar of Noroez valt elk jaar bij het begin van de lente rond 21 maart. 

Amandelen, eieren en groene appels

De speciaal gedekte tafel heeft ook een betekenis, de Haft Sin. “Volgens de traditie moeten er zeven voorwerpen op staan die in het Farsi met de letter ‘s’ beginnen”, legt Sepideh uit.  Iets groens mag zeker niet ontbreken. "Ik heb gekozen voor groene appels die schoonheid en gezondheid symboliseren", zegt Sepideh. Ook amandelen en beschilderde eieren maken deel uit van de tafel op Noroez. Die verwijzen naar vruchtbaarheid. Wie Sepidehs nieuwjaarstafel wil bewonderen kan haar Instagrampost hieronder bekijken.

Meest gelezen