iBrave

UGent onderzoekt wat de coronacrisis met ons doet: “Het vormt een bedreiging, maar het biedt ook kansen”

De UGent is een onderzoek gestart waarin ze te weten willen komen wat de coronacrisis met een mens doet. “We focussen ons zowel op de onzekerheden als op de kansen die mensen hierin zien”, klinkt het. De universiteit verzamelt de antwoorden via een online vragenlijst. 

“In een periode als deze komen we te weten wat er fundamenteel belangrijk is voor een mens”, vertelt Maarten Vansteenkiste van de UGent bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Dit is dus best een interessante tijd voor wetenschappers.” Gisterenavond werd de vragenlijst online gezet, en er kwam al veel reactie op. “Mensen hebben nu meer tijd dan anders, dat verklaart de hoge respons”, lacht hij. 

Onzekerheid en verbondenheid

“We merken dat de coronacrisis voor een stuk een bedreiging vormt voor de mensen”, gaat Vansteenkiste verder. “Maar het biedt ook kansen. We willen graag uitzoeken wat die bedreiging en die kansen precies zijn.”

Mensen vinden misschien eindelijk de tijd om een fotoalbum te maken

“In ons onderzoek focussen we ons op vier pijlers. We kijken naar de onzekerheid die nu knaagt. Dat gaat zowel over financiële onzekerheid als over de angst om ziek te worden. We kijken ook naar de verbondenheid die ontstaat; de solidariteitsacties die als paddenstoelen uit de grond schieten. We onderzoeken ook waar mensen nu tijd voor maken. Door deze crisis vinden een aantal mensen misschien eindelijk de tijd om een fotoalbum te maken. En als laatste kijken we ook naar de motivatie van mensen. Wat zorgt ervoor dat ze de regels die de maatschappij hen oplegt al dan niet volgen.”

Preventie

“Dit onderzoek kan heel interessant zijn voor de overheid”, zegt Vansteenkiste nog. “Ze is op dit moment op zoek naar een manier om alle maatregelen zo duidelijk mogelijk te communiceren, maar ze slaagt er niet altijd in. Wij gaan nu op zoek wat ervoor zorgt dat mensen gemotiveerd zijn om zich aan de voorschriften te houden. De stijl van communicatie bepaalt de bereidheid van mensen om zich langdurig naar iets te schikken. Door deze studie kunnen wij enkele aanbevelingen doen zodat de communicatie in de toekomst vlotter verloopt.”

Wie mee wil doen aan de studie kan dat via deze link. Volgende week worden dezelfde vragen gesteld aan dezelfde groep mensen, zodat de onderzoekers kunnen kijken wat er verandert als we langer in quarantaine zitten.

Meest gelezen