UHasselt geeft dit schooljaar geen les meer op campussen, enkel online

Aan de Vlaamse universiteiten, dus ook aan de Universiteit van Hasselt, zal dit jaar geen les meer gegeven worden op de campussen zelf, maar enkel online. Dat is vandaag beslist tijdens een overleg met alle rectoren. De universiteiten bekijken nu nog hoe ze de examens gaan organiseren.

De studenten volgen op dit moment les via online tools en dat blijkt zo te blijven tot het einde van het academiejaar. De rectoren van de Vlaamse universiteiten verwachten dat de regering de maatregelen die vandaag gelden zal verlengen. "Het is onverantwoord om er van uit te gaan dat er nog een periode normaal les zal kunnen gegeven worden", zegt rector Luc De Schepper van UHasselt. 

Het zal nodig zijn om af te stappen van de klassieke examens
Luc De Schepper, rector UHasselt

Hoe de examenregeling er zal uitzien is op dit moment nog niet duidelijk. De vijf Vlaamse universiteiten zullen dit samen verder onderzoeken. De Schepper wilt wel enkele principes benadrukken die de universiteiten voor ogen houden bij hun plannen: "De werklast voor de studenten moet redelijk blijven. Als er een verlenging komt van het academiejaar, moet dat een beperkte verlenging blijven. Er moet voldoende tijd vrij blijven voor vakantie."

Studieduurverlenging willen de universiteiten ook vermijden: "We willen niet dat de studenten vakken zullen moeten meenemen naar volgend jaar door deze situatie", zegt De Schepper. "De voorwaarden zijn niet zo simpel als we ze allemaal willen combineren. Het zal zeker nodig zijn om af te stappen van de klassieke examens en misschien meer gebruik te maken van permanente evaluatie waar dat kan of met werkstukken." 

Bekijk hier rector Luc Sels van de KU Leuven in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen