Vlaamse universiteiten geven enkel nog digitaal les, aula's blijven dicht

De vijf Vlaamse universiteiten hebben samen beslist om tot op het eind van dit academiejaar alle lessen uitsluitend digitaal te geven. Nooit eerder gezien, maar alles onder druk van de coronacrisis natuurlijk.

De vijf Vlaamse universiteiten, dat zijn de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Gent, de Universiteit Hasselt en de Katholieke Universiteit Leuven, hebben samen beslist om tot op het eind van dit academiejaar alle lessen uitsluitend digitaal te geven. 

Dat was aan die universiteiten al aan de gang, maar er werd van uitgegaan dat het maar voor enkele weken zou zijn. Nu is de knoop doorgehakt, het zal voor de rest van het academiejaar afstandsonderwijs zijn.

"In plaats van onzekerheid te hebben, leek het ons beter om meteen te beslissen om de lessen tot op het einde van het semester digitaal te laten doorgaan", zegt Caroline Pauwels, rector van de VUB. 

Ook in Leuven klinkt het gelijkaardig: "Ik kan me niet voorstellen dat we na de paasvakantie opnieuw honderden studenten samen zetten in een auditorium. Dan kunnen we beter nu de beslissing nemen dat we voor online onderwijs kiezen", zegt Luc Sels, de rector van de KU Leuven. 

Nu kunnen we leren over alternatieve lesvormen voor de toekomst

Rik Van de Walle, rector UGent

Dezelfde signalen vanuit Gent: "Eigenlijk konden we niet anders dan dat beslissen. We moesten duidelijkheid verschaffen. We zien de coronacrisis niet snel verdwijnen, dus moesten we onze lesgevers en studenten duidelijkheid brengen. Afstandsonderwijs dus", meent Rik Van de Walle, de rector van de UGent. 

En hoe wordt alles nu aangepakt, in Gent bijvoorbeeld? "Zoveel mogelijk kiezen we voor permanente evaluaties. Voor de practica van het tweede semester zullen alternatieve opdrachten worden uitgewerkt, die vanop afstand kunnen uitgevoerd worden. En wie problemen heeft met de gegevensverzameling voor pakweg een masterproef, kan in  samenspraak met haar of zijn promotor heroriënteren of uitstel vragen om in te dienen. Het wordt niet gemakkelijk, neen. Maar moeilijk gaat ook."

"Studenten mogen niet fysiek naar een stageplaats. Stages kunnen enkel vanop afstand, al dan niet aangevuld met alternatieve stageopdrachten." Ook dat is wennen voor de universiteiten en dat was al zeker niet het idee van de vele duizenden stagiairs.

"Wij beraden ons intern en in de loop van volgende week zullen we vanuit de  UGent meedelen hoe we de examens zullen aanpakken", besluit Van de Walle. Een gelijkaardige communicatie is te verwachten vanuit de andere universiteiten.

Afgelopen week was er aan veel universiteiten en hogescholen al afstandsonderwijs en de echo's klonken vaak positief. "Ik ben daar heel gelukkig mee, het digitaal onderwijs heeft zijn nut bewezen", zegt Van de Walle. "Voor alle duidelijkheid, die crisis was er natuurlijk beter niet geweest, dat spreekt voor zich. Maar nu kunnen we leren, we moéten zelfs, over alternatieve lesvormen voor de toekomst."

Begrip bij de studenten

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS), de koepel van zowel universiteits- als hogeschoolstudenten, kan zich vinden in de beslissing. "Helemaal onverwacht is dit niet natuurlijk. Het was gewoon belangrijk om duidelijkheid te verschaffen. En ik denk dat de getroffen maatregelen een logisch gevolg zijn van de situatie", zegt Dylan Couck, de ondervoorzitter van de VVS.

Wat nu met examens? "Ik denk dat er rekening moet worden gehouden met uitstel van examens. Het kan zeker niét dat examens niét doorgaan, dat studenten niet kunnen slagen en dus vertraging van studieduur oplopen. " 

Ook hogescholen zullen moeten kiezen voor afstandsonderwijs voor de rest van het academiejaar

De maatregelen gelden voor de vijf Vlaamse universiteiten. Maar wat met de hogescholen? "Zij hebben nog niets beslist, maar ook zij zullen hun studenten moeten zekerheid bieden. Ik denk dat de hogescholen er ook niet zullen onderuit kunnen, wat afstandsonderwijs betreft, voor de rest van het academiejaar.  En er is nog veel onduidelijk over heel wat praktische uitwerkingen, maar dat zal de komende weken wel komen, mag ik hopen", zegt Couck.

Meest gelezen