James Arthur Photography

Waar zit Europa? Europarlementslid Hilde Vautmans: “Wij mogen niet beslissen of scholen, cafés en grenzen dichtgaan”

In België moeten we binnen blijven en mogen we niet samenscholen. In Nederland mochten ze tot gisteren nog samen gaan fietsen en de grens oversteken. Hoe komt het dat er in Europa geen algemene maatregelen gelden tegen het coronavirus? Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) uit Sint-Truiden legt het uit. 

Veel mensen snappen niet waarom in Europa niet voor iedereen dezelfde coronamaatregelen gelden. Tot gisteren staken Nederlanders nog lustig de grens over met de fiets en wij mogen niet meer samenscholen. “Ieder land mag zijn eigen gezondheidsbeleid bepalen. Europa kan niet beslissen wanneer scholen, cafés of grenzen moeten sluiten.”

De grens met Nederland sluiten heeft geen nut als iedereen zich aan de maatregelen houdt

Viroloog Marc Van Ranst

De Europese Unie heeft enkel een coördinerende en ondersteunende rol. “Wij concentreren ons vooral op de economische maatregelen en de zoektocht naar een vaccin. En we proberen er ook voor te zorgen dat medicijnen en goederen snel ter plaatse kunnen komen.”

Grenzen sluiten onnodig

Op dit moment zijn er 12 lidstaten die hun grenzen controleren. Dat kan elk land voor zichzelf beslissen. Volgens viroloog Marc Van Ranst is het trouwens niet nodig om de grens met Nederland volledig te sluiten. “Het besmettingsniveau is in beide landen hetzelfde. Grenzen sluiten zou dus niet moeten. Weliswaar enkel als iedereen zich aan de regels houdt en binnen blijft.” 

Minder of meer Europa?

Nochtans ziet Vautmans liever meer uniformiteit in Europa. “In de toekomst wil ik meer bevoegdheden voor Europa in gevallen van zo’n pandemie als deze. Europa zou direct moeten kunnen beslissen om drastische maatregelen te nemen. Alle grenzen sluiten of ziekenhuiscapaciteiten verhogen bijvoorbeeld. Er is een gezondheidsagentschap van Europa, maar we mogen zulke beslissingen niet nemen. Dat moet veranderen.” 

Mensen vragen zich af waar Europa zit. Maar ze stemmen wel voor minder Europa

Europarlementslid Hilde Vautmans

De Europese Unie concentreert zich nu eerst op het bestrijden van het coronavirus. Maar als alles achter de rug is, zal deze discussie aan bod komen. “We moeten hier onze lessen uit trekken. Bedreigingen als het coronavirus kunnen we als land niet alleen aanpakken. Veel mensen stellen zich nu de vraag waar Europa zit. Maar jammer genoeg stemmen die vaak op een vermindering van de Europese bevoegdheden.” 

Meest gelezen