Waterexpert UGent roept op geen flessenwater te hamsteren: "Kraanwater is 100 procent veilig"

“Het coronavirus wordt doorgegeven via menselijk contact en niet door water”, dat benadrukt waterexpert Marjolein Vanoppen van de Universiteit Gent nu er allerlei foute informatie circuleert. “Ons kraanwater is helemaal veilig”, beklemtoont Vanoppen nog. 

Dr. Marjolein Vanoppen wil duidelijkheid scheppen over de waterveiligheid. Ze merkt ook in haar eigen omgeving dat niet iedereen even goed op de hoogte is. Toen een collega flessenwater begon te hamsteren, besloot ze in te grijpen: “Ik heb die persoon aangesproken en uitgelegd waar ons kraanwater vandaan komt. Er is geen enkele reden tot bezorgdheid. Water uit de kraan is perfect veilig. Het virus verspreidt zich niet via water en kan er moeilijk in overleven. Om echt alle risico’s te vermijden wordt ons kraanwater voor gebruik ook nog gezuiverd en gedesinfecteerd. Het is perfect veilig.”

De kraan blijft open

“Ook over de waterlevering maken sommige mensen zich zorgen. Ze denken dat ons hele watersysteem gaat instorten. Dat is echt totaal onzinnig en onnodig”, vertelt Vanoppen nog. “Vergelijk het een beetje met wat nu in supermarkten gebeurt. Sommige mensen hamsteren omdat ze vrezen dat producten zullen opraken maar nergens zijn er tekorten. Zo is het bij drinkwater ook. De bevoorrading komt niet in het gedrang.” 

Veel onwetendheid over kraanwater

Vanoppen schrikt er niet van dat mensen valse geruchten opvangen en die voor waar aannemen als het over drinkwater gaat. “Heel weinig mensen in ons land weten waar ons water vandaan komt en wat er in zit”, verklaart ze. Al jaren probeert ze zelf uitleg te geven op scholen. 

Een podcast om de tijd te doden én iets bij te leren

De waterexpert komt, naar aanleiding van wereldwaterdag op 22/03, ook met een podcast naar buiten die helemaal over water gaat. Vanoppen praat met tal van experten in verschillende afleveringen. Je vindt ze allemaal op de website HELDER podcast

kasto80

Meest gelezen