AP

"Zelfs als je ergens ging plassen, was je bang dat er een cameraploeg opdook"

Als er vier seizoenen lang iets rond de oren van de kijkers gevlogen was toen de serie op 21 maart 2005 voor het laatst op MTV te zien was, dan was het ongetwijfeld "fuck", en alle variaties mogelijk daarop, uit mond van rockvedette Ozzy Osbourne. In zijn eigen realityprogramma "The Osbournes" deelde hij van 2002 tot 2005 samen met zijn echtgenote Sharon en twee van zijn drie kinderen, Jack en Kelly, lief en leed op de meest onconventionele manier. Daarbij werden drugs- en drankproblemen binnen het gezin niet geschuwd, naast de strijd tegen kanker die Sharon voerde. Het leverde in ieder geval onvergetelijke televisie op en vormde de basis voor realityshows rond beroemdheden wereldwijd.

Maar 15 jaar geleden trok MTV dus de stekker uit "The Osbournes". Toen was het genoeg geweest voor Ozzy, Sharon en hun 2 tieners. Hun 3e en oudste dochter Aimee weigerde mee te werken aan de serie. 

Aimee: "Mijn leven was op dat moment nog een zoektocht naar wie ik wilde zijn en dat binnen de chaos die ons gezin was. Zoiets wilde ik echt niet op televisie getoond zien. Het was een vorm van bescherming. Over de serie werd vooraf heel wat afgeschreeuwd tegen elkaar. Maar wat ik ervan dacht, had uiteindelijk weinig invloed op hun beslissing. Zij deden wat ze wilden en hebben dat dus ook gedaan." (Independent, september 2015)

AP2004

Sharon: "Ozzy was de enig bekende van ons en hij was dus degene die de grootste risico’s nam. Maar het draaide allemaal erg positief uit, omdat de mensen zagen hoe grappig hij was. Hysterisch grappig eigenlijk. Tegelijkertijd is hij een echte teddybeer. Zelfs ik sta er nu nog, als ik een oude aflevering zie, van versteld hoe grappig Ozzy is." (SiriusXM, oktober 2019)

Ozzy: "Ik dacht aanvankelijk dat het allemaal veel makkelijker zou zijn. Maar stel je eens voor dat je 3 jaar lang in je eigen huis achtervolgd wordt door een cameraploeg. Dan voel je je als een ‘fucking’ laboratoriumrat." (Metal Hammer, januari 2019)

"Ik heb geen flauw benul waarom onze serie zo’n succes is. Ik kijk namelijk zelf niet, want ik zie me niet graag bezig op een tv-scherm. Maar ik toon me zoals ik ben: iemand die direct is, die kan zagen en klagen, en die ook wel zwaarmoedig kan zijn. Maar al bij al ben ik een gelukkig man met 3 kinderen van wie ik zielsveel hou. En daarnaast vind ik het leuk om mensen te entertainen. Ik ben echt geen 'fucking' Dracula." (GQ Awards, december 2004)

"Emotioneel was het zwaar omdat je nooit de tijd krijgt om je te ontspannen. Zelfs als je ergens ging plassen, was je bang dat er een cameraploeg opdook. Niet dat ik me voor die periode schaam. Want het succes was fenomenaal. Zou ik het nu opnieuw doen? We leven nu in de wereld van de Kardashians. De wereld is heus wel veranderd op dat vlak." (Metal Hammer)

Ik heb geen enkele spijt dat we die serie gemaakt hebben

Sharon: "Nee, ik heb geen enkele spijt dat we die serie gemaakt hebben. We zijn er ook mee gestopt op het moment dat het voor de kinderen het beste moment was. Voor het tijdperk dat sociale media alles gingen bepalen. Omdat mensen daar zo wreed kunnen zijn. Het was al erg met de pers die ons evalueerde, wat zou het zijn geweest mochten jan en alleman hun meningen hebben mogen spuien? Nu kan ik erop terugkijken met het gevoel van: "Het was de leukste tijd die we ons hadden kunnen indenken."" (SiriusXM)

Dat het leuk was moge blijken uit deze selectie van korte fragmenten uit "The Osbournes", die in 2002 een 'Primetime Emmy Award for Outstanding Reality Program' won:

"Waarom verkopen ze mij geen gewoon 'fucking' televisietoestel?"

Ozzy gaat gewoonweg op een stoel zitten

Ozzy brengt een bezoekje aan de tandarts

Meest gelezen