Kamer van inbeschuldigingstelling verwerpt bijna alle vragen tot bijkomend onderzoek over aanslagen 22 maart 2016

In het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel heeft nu ook de kamer van inbeschuldigingstelling zowat alle vragen om bijkomend onderzoek van de verdediging verworpen. Alleen de vraag om vier moraliteitsgetuigen voor Ali El Haddad Asufi te verhoren is aanvaard. Dat meldt het federaal parket. Eerder hadden ook al de onderzoeksrechters bijna alle vragen tot bijkomend onderzoek verworpen.

Bij de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussels Airport en het Brusselse metrostation Maalbeek kwamen in totaal 32 personen om het leven. Ongeveer 340 personen raakten gewond. Een viertal maanden eerder had dezelfde cel IS-terroristen een reeks aanslagen gepleegd in Parijs.

Het federaal parket wil nu acht verdachten laten terechtstaan voor het hof van assisen. Voor twee van hen vraagt het parket de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Voor nog eens drie anderen wordt de buitenvervolgingstelling gevraagd.

Bij de eerste zitting voor de raadkamer over de doorverwijzing werd er door twee advocaten van de verdediging bijkomend onderzoek gevraagd. Meester Stanislas Eskenazi wilde meer duidelijkheid krijgen over de redenen die een aantal Belgische jongeren ertoe hebben aangezet om naar Syrië te vertrekken om zich daar aan te sluiten bij een terroristische organisatie, terwijl meester Jonathan de Taye, de advocaat van Ali El Haddad Asufi, een 20-tal extra onderzoeksdaden vroeg.

Die onderzoeksdaden zijn bijna allemaal geweigerd door de onderzoeksrechters. Die hebben enkel aanvaard om voor Ali El Haddad Asufi vier moraliteitsgetuigen te verhoren. De advocaten waren tegen de weigering van de andere onderzoeksdaden in beroep gegaan, maar de kamer van inbeschuldigingstelling heeft de beslissing van de onderzoeksrechters bevestigd.

Meest gelezen