AFP or licensors

Opnieuw triest record in Italië: 793 doden in één dag, Nederland laat geen vluchten van Spanje meer toe

In Italië zijn in één dag tijd 793 mensen overleden aan het coronavirus, opnieuw een triest record. In ons land waren dat er 30. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt intussen jongeren dat ze niet immuun zijn voor het nieuwe coronavirus en dat ze moeten voorkomen dat ze het virus doorgeven aan oudere kwetsbare mensen. Lees alle laatste ontwikkelingen over de coronacrisis in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

vastgestelde besmettingen

overleden

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vliegtuigen uit Spanje mogen niet meer landen in Nederland

Vliegtuigen uit Spanje mogen niet meer landen in Nederland. Dat heeft de regering beslist. Vluchten uit Italië, China, Iran en Zuid-Korea mochten dat al langer niet meer. 

De maatregel is volgens de regering nodig omdat Spanje ondertussen een risicoland is geworden voor het coronavirus. Er zijn al meer dan 25.000 bevestigde patiënten in het land en meer dan 1.300 doden. 

793 doden in Italië in één dag

In Italië zijn de afgelopen 24 uur 793 doden gevallen. Dat zijn er een stuk meer dan de 627 van gisteren, opnieuw een record. In totaal zijn er nu 4.825 mensen overleden in het land. De afgelopen 24 uur zijn ook wel 6.072 mensen genezen verklaard. 

De zwaarst getroffen regio blijft Lombardije, in het noorden van het land. Daar vielen in één dag tijd 546 doden. De burgemeesters van verschillende gemeenten vragen om nog strengere controles. De burgemeester van de stad met de meeste doden, Bergamo, vraagt zelfs om de hele stad in strikte quarantaine te plaatsen, zodat niemand meer in en uit de stad mag.

Videospeler inladen...

Roemenië sluit de grenzen voor buitenlanders

Roemenië heeft de grenzen voor buitenlanders grotendeels gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De bewegingsvrijheid van de burgers wordt beperkt. Buitenlanders kunnen alleen nog binnenkomen als daarvoor een noodzakelijke reden is. Een doorreis door het land is nog wel mogelijk via gecontroleerde routes. De maatregelen gaan morgenavond in. Er is ook een avondklok ingesteld die de hele nacht geldt. 

Coronavirus wint terrein in Afrika

In 42 van de 54 Afrikaanse landen zijn er gevallen van corona gemeld. De onrust groeit en verschillende landen sluiten hun grenzen. In totaal zijn er in heel het continent meer dan duizend mensen positief getest op het coronavirus.

Videospeler inladen...

Minister van staat Johan Vande Lanotte (SP.A) thuis in quarantaine

Oud-minister en minister van staat Johan Vande Lanotte (SP.A) vertoont symptomen van Covid-19 en zit thuis in quarantaine. Dat heeft hij bevestigd aan de regionale zender Focus-WTV. "Of het coronavirus mij ook effectief te pakken heeft, weet ik niet. De testen zijn schaars, en worden enkel nog in bepaalde gevallen gebruikt", aldus Vande Lanotte. Op aanraden van zijn huisarts zit hij enkele dagen thuis, tot woensdag.

Verschillende Zuid-Amerikaanse landen nemen strenge maatregelen

  • In Chili heeft president Sebastian Piñera een uitzonderingstoestand afgekondigd, waardoor hij het leger kan inzetten bij de strijd tegen het coronavirus. In Chili is er ook een eerste coronadode gevallen. Er zijn al 537 besmettingen geregistreerd.
  • In Bolivia plaatst de interim-regering het hele land vanaf morgen in quarantaine. Mensen moeten thuis blijven en maar één persoon per gezin mag inkopen doen. De presidentsverkiezingen van 3 mei worden uitgesteld. In Bolivia zijn tot nu toe 19 besmettingen geregistreerd.
  • In Colombia geldt een uitgebreid uitgaansverbod vanaf woensdag tot 13 april. Mensen mogen alleen hun huis verlaten voor dringende aangelegenheden, zoals het aankopen van levensmiddelen, of om naar de dokter of de apotheek te gaan. Het land telt tot nu toe 158 besmettingen.
  • In Argentinië mogen mensen alleen hun huis verlaten voor essentiële verplaatsingen. De maatregel geldt tot 31 maart.
  • In Brazilië wordt de deelstaat São Paulo vanaf dinsdag in quarantaine geplaatst voor 2 weken. In het land zijn al 904 besmettingen geregistreerd en zijn al 11 doden gevallen.

Oostendse burgemeester vindt vragen belastingvermindering niet kunnen

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) van Oostende hoort een valse noot: sommige eigenaars van tweede verblijven vragen blijkbaar om minder belastingen te betalen nu ze door de coronamaatregelen niet naar hun stulpje in de kuststad kunnen. 

Eiffeltoren eert ziekenhuispersoneel met langere lichtshow

Met een speciale lichtshow eert de Eiffeltoren in Parijs het ziekenhuispersoneel voor de inzet tijdens de coronacrisis. Normaal is er elk uur een lichtspektakel van zo'n vijf minuten op het wereldberoemde symbool, maar om 20 uur duurt de show vanaf vanavond langer. Net als in ons land wordt er in Frankrijk elke avond om 20 uur geapplaudisseerd voor alle hulpverleners.

Videospeler inladen...

Ook Etihad schort vluchten van en naar Brussel op

De luchtvaartmaatschappijen uit de Golfregio krijgen meer en meer te lijden door de coronacrisis. Vandaag maakt Etihad bekend dat onder meer de vluchten van Abu Dhabi naar Brussel worden opgeschort tussen 22 en 30 maart. Eergisteren raakte al bekend dat de twee dagelijkse vluchten van Emirates tussen Dubai en Brussel voorlopig worden gestaakt. 

In de Verenigde Arabische Emiraten werden gisteren de eerste twee doden door het coronavirus gemeld. In totaal raakten al 153 mensen besmet. Om het aantal nieuwe besmettingen in te perken hebben de Emiraten beslist om geen visa meer af te leveren op de luchthaven en om de toegang tot het land te verbieden aan inwoners die zich momenteel in het buitenland bevinden.

Ook flink meer dodelijke slachtoffers in Frankrijk

Ook Frankrijk registreert een sterke stijging van het aantal coronadoden. In een etmaal zijn er 112 sterfgevallen bij gekomen. De teller staat nu op 562.

6.172 coronapatiënten liggen in een ziekenhuis. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn ruim 1.500 van hen er erg aan toe.

Volgens de autoriteiten evolueert Frankrijk snel naar een algemene epidemie op het volledige territorium. Ze roepen de mensen op om de lockdownmaatregelen goed na te leven, voldoende afstand te houden en hun handen regelmatig te wassen

Nog steeds veel sluipverkeer tussen België en Nederland: Kinrooi plaatst barricades

Heel wat Belgen en Nederlanders steken via snelwegen nog steeds de grens over in bijvoorbeeld Kinrooi. Dat meldt burgemeester Jo Brouns (CD&V) en de politiediensten. Om daaraan een einde te stellen is zo'n drukke sluipweg nu gebarricadeerd met twee zware betonblokken en twee nadarhekken. "Zowel Nederlanders als Belgen hebben het blijkbaar nog altijd niet begrepen en daarom is de weg nu gebarricadeerd. Aan de Weertersteenweg in Molenbeersel en aan de Venlosesteenweg in Kessenich staan nu ook permanente controleposten", legt burgemeester Jo Brouns uit.

Tijdelijk werkloos? Op deze manier wordt één maand water- en elektriciteitsfactuur betaald

De water- en energiefactuur van tijdelijk werklozen door de coronacrisis zal voor één maand betaald worden door de Vlaamse overheid. De werkloze moet daarvoor zelf geen actie ondernemen. Er zal automatisch 202,68 euro op de rekening worden gestort, de gemiddelde factuur van alle huishoudens. "Door met een forfaitair bedrag te werken, kan de uitbetaling het snelste gaan", zegt minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

Franse leger zet veldhospitaal om bedden bij te maken

In Frankrijk is de regio aan de Duitse grens zwaar getroffen door het coronavirus. De ziekenhuizen hebben geen plaats meer voor nieuwe patiënten. In de stad Mulhouse zet het Franse leger een veldhospitaal op om bedden bij te maken. En het leger wordt ook ingezet om patiënten met vliegtuigen naar andere ziekenhuizen te brengen. 

Videospeler inladen...

Druk in de parken, maar niet iedereen kent de regels

Het was vandaag op veel plekken druk, ook in de parken. Veel mensen kennen duidelijk de nieuwe maatregelen nog niet. Gaan wandelen of sporten met je familie mag of je mag ook één vriend meenemen. Alleen moet je dan wel genoeg afstand houden. Sowieso is het niet de bedoeling om in de parken te blijven hangen. 

Videospeler inladen...

Spoedartsen krijgen opvallend minder patiënten over de vloer

Spoedartsen krijgen opvallend minder patiënten over de vloer. Voor een deel is dat logisch, omdat er minder sport-, verkeers- en arbeidsongevallen zijn. Maar artsen zien ook een aantal andere patiënten niet verschijnen, ook kinderartsen. "Misschien gaan ouders ervan uit dat hun kind het coronavirus heeft als het ziek is. Alleen: het coronavirus verloopt bij kinderen heel mild", zegt Petra Schelstraete, specialist infectieziekten kinderen van Ugent. "Als kinderen echt ziek zijn, moeten ze een arts raadplegen."

Hoe dan ook is er in elk ziekenhuis en elke spoeddienst een apart circuit voor coronapatiënten en niet-coronapatiënten. "In andere landen zien we dat de piek van coronapatiënten ook een impact heeft op de verzorging van andere patiënten. Dat is iets wat we hier net niet willen", zegt Geert Meyfroidt, hoofd van de intensieve zorgen van het UZ Leuven.

Videospeler inladen...

Toch nog veel tweede verblijvers aanwezig aan de Westkust

Ondanks een verbod stelt de politie vast dat er heel wat tweede verblijvers naar de Westkust zijn afgezakt. "Bij het aantreffen van tweede verblijvers die hier niet horen te zijn, maken we een proces-verbaal op en vragen we rechtsomkeer te maken. Momenteel staat de teller op 30 processen-verbaal voor wat betreft tweede verblijvers", meldt de politie Westkust.

Dodental in Verenigd Koninkrijk schiet omhoog

In het Verenigd Koninkrijk zijn de voorbije 24 uur weer 53 bezweken aan het coronavirus. De teller staat nu op 233 doden. Dat heeft de National Health Service meegedeeld, de Britse openbare gezondheidsdienst.

Nog maar gisteren heeft de Britse premier Boris Johnson aangekondigd dat pubs, clubs en restaurants de deuren moesten sluiten. Aanvankelijk nam Londen opvallend weinig maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar gisteren heeft premier Johnson het roer omgegooid, wellicht mede onder druk van de publieke opinie.

1 op de 7 gecontroleerde auto's aan de grens teruggestuurd

Sinds gisterenavond zijn de grenzen van ons land dicht voor alle niet-essentiële verplaatsingen. In de eerste 24 uur zijn een op de zeven auto's die België nog wilde binnenrijden - en gecontroleerd werden - teruggestuurd. Dat meldt de federale politie. 

Meest gelezen