Videospeler inladen...

In Nederland stromen coronapatiënten toe: "Waar gaan we onze andere patiënten laten?"

In Nederland slaan de ziekenhuizen in de provincie Noord-Brabant, dat is net over de grens met de provincie Antwerpen, alarm. De toestroom van coronapatiënten is zó groot dat patiënten die aan andere ziekten lijden, er niet meer terechtkunnen.

De toestand frustreert Nederlands traumachirurg Bastiaan Thorneer uit Uden: "De afgelopen dagen is het aantal patiënten dat zich bij ons meldt zo hard toegenomen dat we in drie dagen tijd alle klinische zorg voor alle vakgroepen hebben gestopt. Deze toename betekent dat niet alleen ons ziekenhuis maar ook veel andere ziekenhuizen volledig plat gaan. De vraag is: "Waar gaan we onze andere patiënten laten?"" Thorneer moest bijvoorbeeld tegen vier patiënten zeggen dat er geen operatie zou plaatsvinden.

De Nederlandse Vereniging van Intensive Care (NVIC) erkent dat vooral Noord-Brabant getroffen wordt, terwijl andere ziekenhuizen dat gevoel nog niet hebben. "Wij zijn nu bezig om overplaatsingen centraal te coördineren, zowel voor patiënten van intensieve verzorging als voor "gewone" patiënten. Want ook die laatste groep kan worden overgenomen (door andere provincies) van Brabant."

In Nederland hebben voorlopig 2.994 mensen positief getest op het coronavirus, de meeste zieken wonen in de provincie Noord-Brabant (1.012 besmette mensen). In totaal zijn er al 106 mensen overleden aan het virus. 281 patiënten liggen op de afdeling intensieve verzorging.

Ook in Nederland "mondmaskeroplichting"

Nederland zit ook met een mondmaskerprobleem: daar is een gigantisch tekort. Minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge wil grote voorraden uit China kopen, maar moet eerst logistieke, financiële en andere afspraken maken. "De druk op deze aankopen is hoog en doorgang is vaak tot het laatste moment onzeker, omdat er meerdere kapers op de kust zijn", zegt hij.

Alleen al in de Nederlandse ziekenhuizen worden er dagelijks naar schatting 100.000 maskers verbruikt. Minister De Jonge roept daarom de bevolking en bedrijven op om mondmaskers of andere beschermingsmiddelen te schenken aan het Rode Kruis. Er blijkt veel bereidheid, maar sommigen durven echter woekerprijzen vragen voor de aangeboden mondmaskers. Bij de politie komen meldingen binnen van oplichting. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen