Wanneer komt de piek? "Nog te vroeg om het effect van maatregelen te zien maar ze zullen zéker impact hebben"

In ons land zijn er de voorbije 24 uur opnieuw 30 mensen gestorven aan COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. 238 patiënten liggen momenteel op intensieve zorg. Wanneer komt de piek? "Het is nog te vroeg om het effect van de maatregelen te zien", zeggen experts. "Maar ze zullen zéker impact hebben."

De voorbije 24 uur zijn er 558 nieuwe besmettingen met corona officieel vastgesteld in ons land. 292 patiënten komen uit Vlaanderen, 200 uit Wallonië, 50 mensen komen uit Brussel en 16 besmette mensen zijn van onbekende origine. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen komt daarmee op 2.815 in ons land.

Aantal NIEUWE opnames per dag. BRON: Belgisch Instituut voor Volksgezondheid

Het totaal aantal patiënten in de ziekenhuizen staat nu op 1.089. De voorbije 24 uur zijn er 299 bijkomende patiënten opgenomen.

  • 238 mensen liggen op intensieve zorg. Dat is een stijging van 74. Ons land heeft voorlopig 1.900 bedden op intensieve zorg beschikbaar.
  • 167 mensen worden beademd. Dat zijn er 53 meer dan gisteren.
  • De voorbije 24 uur mochten ook 58 mensen het ziekenhuis verlaten, in totaal mochten al 263 personen terug naar huis gaan.

Het aantal sterfgevallen blijft ook stijgen. De voorbije 24 uur zijn opnieuw 30 mensen overleden in ons land. Dat brengt het totaal op 67. De meeste slachtoffers waren ouder dan 65. Twee sterfgevallen situeren zich in de leeftijdscategorie 45-64, een gestorven persoon was tussen de 25 en 44 jaar oud. Het gaat bijna altijd om mensen met onderliggende aandoeningen.

BRON: Belgisch Instituut voor Volksgezondheid
BRON: Belgisch Instituut voor Volksgezondheid

Nogmaals: volg de maatregelen strikt op

Het aantal opnames in ziekenhuizen blijft oplopen. "We kunnen niet genoeg benadrukken om de voorzorgsmaatregelen strikt op te volgen. Enkel op die manier zullen we er samen in slagen om de gevolgen van het coronavirus in te perken", zegt Yves Stevens van het Federaal Crisiscentrum. Klik hier op deze link om álle regels nog eens rustig na te lezen. Of bekijk onderstaande video.

Journaalanker Wim De Vilder zet de nieuwe maatregelen op een rij:

Videospeler inladen...

Verdrietig of angstig? Psychosociale bijstand

Bij de FOD Volksgezondheid komen ontzettend veel vragen binnen. "Dit heeft een psychosociale impact op ons leven en wakkert sterke emoties aan zoals verdriet, onzekerheid en angst. Vanaf vandaag zullen de mensen van het corona-informatiecentrum bijgestaan worden door begeleiders van het Rode Kruis om psychosociale bijstand te verlenen", luidt het.    

Wanneer komt de piek?

Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat de piek in aantal besmettingen/dodelijke slachtoffers moeilijk te voorspellen is. "Het kan een tijdje duren. Met de genomen maatregelen hebben we zeker een sterke impact op het verdere verloop. Maar door onze maatregelen vlakken we ook de piek af én verleggen we de piek in tijd."  

Hoelang gaan de maatregelen van de overheid van kracht blijven? "Dat hangt af van de cijfers, maar hou er rekening mee dat we ná 5 april niet alle maatregelen gaan kunnen loslaten. Welke maatregelen dat zullen zijn? Dat hangt af van de evaluatie van de komende dagen en weken."

Hoe zit het met de mondmaskers?

België heeft een levering gekregen van 5 miljoen broodnodige mondmaskers. "En die zijn al verdeeld", laat viroloog Van Gucht weten. Er is binnenkort nog een levering op komst van nog eens 5 miljoen mondmaskers. "Die zit eraan te komen, maar meer details kunnen we voorlopig niet geven."

Maar een reserve aan beschermingsmiddelen aanleggen, is nu niet mogelijk. Van Gucht: "De mondmaskers worden onmiddellijk geleverd daar waar de nood het hoogst is. De ziekenhuizen beheren op hun beurt dan weer de mondmaskers."

De levering van 5 miljoen kostbare mondmaskers.

Hoeveel bedden nog beschikbaar?

Hoeveel mensen kunnen opgevangen worden op intensieve verzorging in ons land, zowel coronapatiënten als andere patiënten? "Er zijn momenteel minder dan 1/3 van de 1.900 bedden op intensieve verzorging volzet. We beschikken dus over een ruime capaciteit om extra patiënten op te vangen. Daarenboven wordt er de komende dagen nog gewerkt om nog meer bedden vrij te maken. We zitten nog lang niet aan onze maximale capaciteit", aldus Van Gucht.

Meest gelezen