Videospeler inladen...

Professor intensieve zorg: "We hebben het geluk dat we ons hebben kunnen voorbereiden"

Professor Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde, heeft er alle vertrouwen in dat de Belgische ziekenhuizen de toevloed aan coronapatiënten zullen aankunnen. De voorbije week is de capaciteit van de afdelingen intensieve zorg flink uitgebreid, zegt hij.

Vanmiddag werd duidelijk dat er opnieuw 30 landgenoten aan het coronavirus zijn bezweken. Geert Meyfroidt is niet verontrust, maar weet ook dat er nog veel mensen aan het virus zullen overlijden. "De sterfte is op dit moment 3 procent, wat we voor dit virus een normale sterfte kunnen noemen", zegt hij in "Het Journaal". "In Italië is de sterfte 7 procent."  

Waarschijnlijk één van de grootste operaties in de Belgische gezondheidszorg van de voorbije decennia

Professor Geert Meyfroidt (Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde)

"We hebben het geluk dat we ons hebben kunnen voorbereiden", aldus Meyfroidt. "We hebben alle geplande ingrepen en consultaties uitgesteld, waardoor we op 1 week tijd heel veel capaciteit hebben gecreëerd. Daarbij hebben we ook letterlijk gebouwd: we hebben nieuwe afdelingen gemaakt die we moeten afsluiten van de andere afdelingen."

"In alle Belgische ziekenhuizen was het een halve werf. Er zijn overal wanden geplaatst. Er is een gigantische inspanning gebeurd door een gigantische groep mensen: verplegend personeel, techniekers, poetspersoneel, ziekenhuishygiënisten. Zij hebben op een week tijd wonderen verricht. Waarschijnlijk één van de grootste operaties in de Belgische gezondheidszorg van de voorbije decennia." 

In Italië is men onvoorbereid bestormd, in een land met een veel kleinere intensive-carecapaciteit dan bij ons

Professor Geert Meyfroidt (Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde)

De ziekenhuizen zijn er klaar voor en elk ziekenhuis zal zijn deel van de patiënten opnemen. Doorverwijzen zal alleen mogelijk zijn als er niet genoeg expertise aanwezig is of als er te veel coronapatiënten zijn. "In het UZ Leuven zijn we klaar. Wij hebben de units klaar staan. Eén unit is nu volledig vol, maar we hebben drie units. Voor twee units is het personeel nog thuis, oproepbaar", weet Meyfroidt. "Het is stilte voor de storm, hoewel het toch al stevig aan het waaien is in heel wat ziekenhuizen."

Het gaat minder hard dan Geert Meyfroidt had verwacht. "De heel exponentiële toevloed had dit weekend kunnen komen, maar lijkt iets trager op gang te komen." Mogelijk wordt dat nu begin volgende week. "De kern van alles is voorbereiden. In Italië is men onvoorbereid bestormd, in een land met een veel kleinere intensive-carecapaciteit dan bij ons."

Meest gelezen