Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Alsof corona niet genoeg was": aardbeving treft Kroatische hoofdstad Zagreb, spits van kathedraal afgebroken

In het noorden van de Kroatische hoofdstad Zagreb heeft zich een aardbeving voorgedaan met een magnitude 5,3. Door de aardbeving is een stuk van één van de twee spitsen van de kathedraal van Zagreb afgebroken. Er was even sprake dat een tiener was overleden, maar het slachtoffer zou voorlopig nog in kritieke toestand zijn.

Vanmorgen rond zes uur heeft een aardbeving de Kroatische hoofdstad Zagreb getroffen. Vele gebouwen raakten beschadigd, inclusief de gekende kathedraal in het stadscentrum. Een van de twee spitsen van de kathedraal is afgebroken.

Er zijn tot nu toe geen dodelijke slachtoffers gemeld, maar tientallen mensen raakten gewond en hadden verzorging nodig, meldt de website van de krant 24Sata.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De eerste beving trof de stad na 6 uur en had een magnitude van 5,3. Rond 7 uur volgde een tweede schok met magnitude van 5. Volgens het Europees-Mediterraans Seismologisch Centrum bevond het epicentrum zich 7 kilometer ten noorden van Zagreb. De schok was voelbaar in de buurlanden, in het zuiden van Oostenrijk en Slovenië. 

Via het internet spraken we met Dubravka Mikulandric- Brekalo, een Kroatische vrouw die aan de rand van Zagreb woont."Rond half zeven begon de kamer ineens te beven", vertelt de vrouw. "De fotokaders vielen van de muur. Sommige dingen waren kapot. Bij ons viel het mee in tegenstelling tot de stad. Daar zijn daken ingestort."

Videospeler inladen...

Afstand houden

De autoriteiten, waaronder de minister van Binnenlandse Zaken Davor Božinović, waarschuwen de bewoners die hun gebouw ontvluchtten om de "social distancing" maatregelen gericht tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus te respecteren. "We worden nu geconfronteerd met twee serieuze crisissen, een aardbeving én de epidemie", verklaarde Božinović.

Ook een correspondent van het Franse persbureau AFP stelde vast dat vele inwoners de straat optrokken. In het oude stadsdeel zijn gevels ingestort. Sommige wijken zitten zonder stroom.

In Kroatië zijn op dit moment 206 bevestigde besmettingen en 1 dode door het virus geteld. "Dit is het laatste waar we nood aan hadden bovenop het coronavirus", zegt een getuige aan het persagentschap AFP. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen