De Italiaanse premier Conté kondigde de verscherpte maatregelen aan op televisie.

Na de 793 doden op één dag: Italië gaat in lockdown "in Wuhan-stijl":  bedrijven moeten twee weken dicht

De Italiaanse regering heeft besloten dat alle "niet-strategische bedrijven" voor 15 dagen de deuren moeten sluiten. Dat maakte premier Giuseppe Conte gisterenavond bekend tijdens een toespraak op de Italiaanse televisie. De verscherpte maatregelen komen er nadat gisteren de coronacijfers dramatisch waren gebleken: 793 doden op 24 uur tijd.

Het regeringsbesluit betekent dat alleen de supermarkten, apotheken, postkantoren en banken open mogen blijven. Ook blijven cruciale overheidsdiensten aan de slag en blijft het vervoersstelsel werken. Bouwwerven worden stilgelegd, tenzij het gaat om werkzaamheden aan ziekenhuizen en (spoor)wegen. Conte specifieerde voorts wel niet welke fabrieken en bedrijven als noodzakelijk worden gezien.

We vertragen de productieve motor van ons land, maar stoppen hem niet

"We vertragen de productieve motor van het land, maar we stoppen deze niet", zei Conte, die het had over "de ernstigste crisis die het land sinds de Tweede Wereldoorlog heeft doorgemaakt".

"De genomen maatregelen hebben tijd nodig voor ze resultaat opleveren. We moeten al deze regels met geduld en vertrouwen blijven respecteren", vervolgde de premier. "Ze zijn ernstig, ik weet het. Maar we hebben geen alternatief. Het is de enige manier om onszelf en degenen van wie we houden te beschermen."

Niet langer meer sporten buiten

Andere nieuwe maatregelen die Conte gisteren invoerde:

  • Niemand mag nog langer enige fysieke activiteit ondernemen buiten, en daar valt sporten onder. Ook sporten in je eentje mag niét.  
  • Het gebruik van automaten wordt verboden.
  • De wekelijkse markten worden voortaan opgeschort.

Viroloog Marc Van Ranst ziet Italië maatregelen nemen zoals in de Chinese miljoenenstad Wuhan - waar het coronavirus voor het eerst opdook - werden genomen. 

Thuisblijven? Opoffering van anderen groter

Op 9 maart vaardigde Conte een verbod uit op bijeenkomsten en een strikte beperking van reizen door het hele land. "De opoffering van thuisblijven, is minimaal vergeleken met die van andere medeburgers, die veel meer risico nemen: artsen, verpleegsters, wetshandhavers, strijdkrachten, supermarktpersoneel, apotheken", aldus Conte.

De nieuwe aankondigingen van de premier komen na talloze telefoontjes van ambtenaren in het noorden van het land en van dokters. In Noord-Italië vielen al de zwaartse klappen. In de regio Lombardije stierven op één dag tijd maar liefst 546 mensen. Het totale aantal doden in het land ligt momenteel op 4.825.

Een man neemt afscheid van zijn moeder in het zwaar getroffen stadje Bergamo.

Cuba en Rusland sturen hulp

Ondertussen stuurt Cuba een team van 50 dokters en verpleegkundigen naar Bergamo, de zwaarst getroffen stad in Italië. Ze zijn gespecialiseerd in epidemieën en rampengeneeskunde. Ook Rusland gaat specialisten en materiaal naar Italië sturen.

BEKIJK hier de reportage uit "Het Journaal" hoe heel Italië vecht tegen corona:

Videospeler inladen...

Meest gelezen