Beperkte herdenking slachtoffers aanslagen 22 maart door coronavirus

Premier Sophie Wilmès (MR) heeft aan het monument voor alle terreurslachtoffers aan het Brusselse Schumanplein de vierde verjaardag van de aanslagen op 22 maart 2016 herdacht. Ze deed dat samen met een klein aantal vertegenwoordigers van de slachtofferverenigingen, Brussels Airport en openbaarvervoersmaatschappij MIVB.

Het werd een erg korte, maar wel intieme herdenkingsceremonie die begon met het neerleggen van een bloemenkrans aan het monument door de eerste minister. Nadien legden slachtofferverenigingen Life4Brussel en V-Europe bloemen neer en dat deden ook de CEO's van Brussels Airport Company en de Brusselse openbarevervoersmaatschappij MIVB. De plechtigheid werd afgesloten onder muzikale begeleiding van een muzikant van het Belgian National Orchestra.

Door de dreiging van het coronavirus en de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om alle evenementen in ons land te annuleren, bleef het dit jaar slechts bij één herdenkingsmoment. Naast premier Wilmès was ook vicepremier en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aanwezig.

Tijdens de plechtigheid werd er voldoende sociale afstand gehouden en de pers was in zeer beperkte mate aanwezig. De overige herdenkingsmomenten die gepland stonden in Brussels Airport, metrostation Maalbeek en ook in Résidence Palace werden geannuleerd.

Bij de aanslagen door zelfmoordterroristen in de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek kwamen 32 mensen om het leven. Er vielen meer dan 300 gewonden. Het proces over de aanslagen wordt ten vroegste over anderhalf jaar verwacht.

Herbekijk hieronder de reportage uit het Journaal van 13u met Karen Northshield, die zwaargewond raakte bij de aanslag in de luchthaven van Zaventem.

Videospeler inladen...

Meest gelezen