Boris Johnson waarschuwt voor Italiaanse toestanden

In de Britse zondagskranten dringt de Britse premier er bij de Britten op aan dat ze het best thuisblijven, willen ze een overrompeling van de gezondheidszorg vermijden. Het lijkt erop dat de Britse regering nu toch een bocht heeft ingezet in haar strategie om de corona-epidemie te bestrijden.

Kudde-immuniteit

Tot halfweg deze week deed de Britse premier Boris Johnson er alles aan om de toestand te relativeren. Het zou allemaal niet zo'n vaart lopen, zolang de Britten zich maar een beetje gedroegen en niet te veel fysiek contact met elkaar zochten. De Britse regering zette in op de strategie van de kudde-immuniteit: het virus zijn gang laten gaan, en een substantieel deel van de bevolking laten besmetten, zodat er een collectieve immuniteit  ontstaat die een dam opwerpt voor de meest kwetsbaren.

Grimmige cijfers

Maar nu het Verenigd Koninkrijk tweehonderddrieëndertig doden telt, is de regering haar politiek langzaam maar zeker aan het omgooien. Eerder deze week liet ze de scholen sluiten, eergisteravond was het de beurt aan de pubs en de restaurants, en nu roept Boris Johnson de Britten op om thuis te blijven.

"De cijfers zijn grimmig," zegt Boris Johnson in de zondagskranten, "en het aantal versnelt. We lopen maar enkele weken -twee of drie- achter bij Italië." Hij waarschuwt dat covid-19 zelfs de beste ziekenhuizen in het land kan overrompelen.

Akkoord particuliere en openbare ziekenhuizen

Gisteren maakte de regering bekend dat de openbare ziekenhuizen, die voorzien in gratis gezondheidszorg voor iedereen, een akkoord hebben gesloten met grote particuliere ziekenhuizen. Die zouden vanaf volgende week artsen, verpleegkundigen en bedden ter beschikking stellen van de National Health Service, de openbare gezondheidszorg.

Toch is het heel twijfelachtig of dat allemaal wel zal volstaan. De National Health Service kampt al jaren met een tekort aan bedden en personeel, ook in normale tijden.  

Moederdag

De Britten vieren vandaag moederdag. "Het mooiste cadeau dat we hen kunnen geven," zegt Johnson, "is hen het risico te besparen dat ze een heel gevaarlijke ziekte oplopen."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen