Brussel betreurt de helft van de corona-overlijdens tot nu toe, maar die cijfers geven een vertekend beeld

Gisteren kwamen er in ons land in één klap 30 mensen bij die gestorven zijn aan het coronavirus, wat de teller op 67 overlijdens brengt. Ongeveer de helft van die overlijdens situeert zich in de regio Brussel. Erika Vlieghe, hoofd van de Dienst Infectieziekten in UZ Antwerpen en lid van het corona-comité, legt in "De ochtend" uit dat we de cijfers per regio in ons land met een korrel zout moeten nemen: "Hoe meer de teller oploopt, hoe realistischer de verdeling van die cijfers zal worden. Het virus heeft zich nu verspreid over heel het land".

Het coronavirus heeft al 67 dodelijke slachtoffers gemaakt in ons land. "Het is hard, en elk overlijden is er één te veel, maar puur statistisch gezien verwachten we dat wel", vertelt Erika Vlieghe, hoofd van de dienst Infectieziektes van het UZ Antwerpen, in "De ochtend".

"We dubbelchecken alles, en daarom komen de data soms met een dag vertraging en komt alles op een hoopje terecht", legt Vlieghe uit. De cijfers per dag kunnen zo een vertekend beeld geven, waardoor er plots een hele brok overlijdens bij lijkt te komen, terwijl die doden niet per se allemaal in eenzelfde dag gevallen zijn. "Maar natuurlijk blijft de toename van overlijdens zorgwekkend. We zien nu ook dat er meer doden bijkomen buiten de ziekenhuizen, bijvoorbeeld in woonzorgcentra."

Waarom zijn de Brusselse cijfers zo hoog?

Brussel betreurt ongeveer de helft van die overlijdens tot nu toe. Is daar een duidelijke verklaring voor? "Nu, in de beginfase van de epidemie, zitten we nog met relatief lage cijfers", legt Vlieghe uit. "Hoe meer de teller oploopt, hoe realistischer de verhoudingen zullen worden." Het aantal overlijdens in Brussel lijkt nu dus disproportioneel hoog, en er is geen aanwijzing dat die trend zich zal blijven verderzetten.

Hoe meer de teller oploopt, hoe realistischer de verhoudingen zullen worden

Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziektes UZ Antwerpen

"We houden natuurlijk in de gaten waar de meeste overlijdens zitten, en die hebben vaak te maken met kleine of grote uitbraken in woonzorgcentra, waar een heleboel kwetsbare mensen bij elkaar zijn", vertelt Vlieghe. "Daar kan de teller natuurlijk sneller oplopen."

Geen regionaal fenomeen

Het virus heeft zich nu verspreid over het hele land, en sommige regio's zijn meer aangedaan dan de andere. "Dat is wel heel dynamisch en evolueert constant. Aanvankelijk waren vooral Brussel, het zuiden van de provincie Antwerpen en Henegouwen getroffen. Maar nu zien we dat er in Limburg veel gevallen bijkomen, en ook in de regio Luik", zegt Vlieghe.

"Het deint uit, er zijn steeds meer nieuwe haarden, waar andere redenen voor kunnen zijn. We monitoren het strak van dag tot dag en proberen met onze gezondheidsinspecteurs goed te begrijpen wat de reden ervoor is. De reden van een olievlek op één plaats van het land kan volledig anders zijn dan op een andere plek in het land. Dat is belangrijk, want de aanpak daarvoor kan verschillend zijn."

Meest gelezen