Videospeler inladen...

Europees president Charles Michel pleit voor Europees crisiscentrum: "Er is een gebrek aan eenheid van commando"

Europees president Charles Michel wil een Europees crisiscentrum oprichten om crises zoals de coronacrisis in de toekomst het hoofd te kunnen bieden. Dat heeft hij gezegd in het tv-programma “De zevende dag”. De voorzitter van de Europese Raad ziet onder ogen dat alle landen op hun eigen manier de crisis proberen aan te pakken en dat er een gebrek aan eenheid van commando is in de Europese Unie.

De coronacrisis heeft de afgelopen weken al aangetoond dat het in de Europese Unie vooral elk voor zich is. Dat erkent ook Charles Michel. De Belgische oud-premier die nu Europees aan de touwtjes trekt, stelt vast dat “de verschillende Europese landen niet op hetzelfde moment dezelfde analyse van de situatie hebben gemaakt”. 

Michel klaagt over een gebrek aan eenheid van commando op Europees niveau. Hij trekt zijn lessen uit de coronacrisis en wil zo snel mogelijk na de crisis meer middelen vrijmaken om crisissen te beheren. Daarom pleit hij voor de oprichting van een Europees crisiscentrum.

Europese civiele bescherming

“We hebben een paar instrumenten, maar de crisis van vandaag toont dat het in de toekomst cruciaal zal zijn om bij een internationale of Europese crisis meer middelen in handen te hebben”, zei Michel via een videoverbinding in “De zevende dag”. 

Concreet denkt Michel er ook aan om een Europese civiele bescherming op te richten. Volgens de liberaal toont de situatie in Spanje en Italië aan dat het belangrijk is om in crisissituaties Europees materieel achter de hand te hebben.”

Bekijk hier het gesprek met Charles Michel in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen