Videospeler inladen...

"Financiële bazooka": gezinnen met corona-impact moeten woonlening tot september niet betalen, ook uitstel voor bedrijven

Gezinnen die het financieel moeilijk hebben door de coronacrisis, kunnen tot september uitstel krijgen om hun hypothecaire lening af te betalen. Ook stabiele bedrijven en zelfstandigen kunnen zo'n uitstel krijgen. Voor alle nieuwe leningen van zelfstandigen of bedrijven wordt een buffer voorzien van 50 miljard euro in het geval die niet kunnen worden betaald door de coronacrisis. Dat kondigt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) aan samen met de Nationale Bank en de bankenkoepel Febelfin.

Een "financiële bazooka". Zo noemt de gouverneur van de Nationale Bank, Pierre Wunsch, de nieuwe economische maatregelen die vandaag worden aangekondigd. Tijdens een persconferentie maakte minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) extra steunmaatregelen bekend die de economische impact van de coronacrisis moeten beperken, waaronder ook een soort "garantiefonds" waarvoor N-VA-voorzitter Bart De Wever eerder pleitte. 

Uitstel

Ten eerste zullen gezinnen, maar ook bedrijven en zelfstandigen, uitstel kunnen krijgen om hun leningen af te betalen als ze in de problemen komen door de coronacrisis. "Diegenen die leningen hebben bij banken, kunnen via hun bankkantoor vragen om tussen vandaag en 30 september geen enkele betaling meer te moeten doen", zegt De Croo. 

Gezinnen die kunnen aantonen dat ze een financiële impact hebben door de coronacrisis kunnen aan de bank vragen om tussen vandaag en 30 september geen enkele betaling meer te moeten doen van hun hypothecaire lening

Alexander De Croo, minister van Financiën voor Open VLD

Voor alle duidelijkheid: dat geldt dus voor bedrijven en zelfstandigen die "levensvatbaar" waren vóór de coronacrisis. Maar het systeem zal ook voor gezinnen gelden. "Gezinnen die kunnen aantonen dat ze een financiële impact hebben door de coronacrisis, bijvoorbeeld door tijdelijke werkloosheid, kunnen aan de bank vragen om tussen vandaag en 30 september geen enkele betaling meer te moeten doen van hun hypothecaire lening."

Garantie

Ten tweede werkte de overheid samen met de financiële sector een "garantieregeling" uit: ze voorzien 50 miljard euro voor verlies dat mogelijk zal geleden worden omdat toekomstige leningen niet worden afbetaald. Alle leningen van bedrijven en zelfstandigen die nu nog worden aangegaan (en die lopen voor maximaal 12 maanden) zullen onder die "waarborgregeling" vallen. 

Bekijk hier de volledige persconferentie van minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD):

Videospeler inladen...

Verdeling

"Verliezen tot en met 3 procent van de uitgeschreven kapitalen worden volledig ten laste genomen van de financiële sector", zegt De Croo. "De verliezen tussen drie en vijf procent worden gedeeld: voor de helft door de overheid en voor de helft door de financiële sector. Verliezen die nog groter zijn, worden voor 80 procent door de overheid betaald, en voor 20 procent door de financiële sector." 

Dat komt erop neer dat de banken het grootste risico voor die leningen zullen dragen. De Croo: "De financiële crisis uit 2008 en 2009 zorgde voor een totaal verlies van 1 procent. De financiële sector zal dit dus dragen tot een crisis die drie keer zo groot zou zijn als die van 10 jaar geleden. Mochten we dieper gaan dan dat, is het in mijn ogen logisch dat we als overheid tussenkomen." 

Niet iedereen vindt die verdeling tussen de banken en de overheid ideaal. De voormalige minister van Financiën en huidig Europarlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) verwijst naar Frankrijk, waar "vanaf de eerste euro verlies" een verdeling van "10/90" geldt: 10 procent voor de financiële sector, 90 procent door de overheid. 

Johan Van Overtveldt (N-VA)

Eerdere maatregelen

Eerder gaf de federale regering al uitstel op de betaling van personenbelasting, bedrijfsvoorheffing, btw en sociale bijdragen. Ook het systeem van "tijdelijke werkloosheid" werd versoepeld: werknemers krijgen nu 70 procent van hun loon (+150 euro) als ze terugvallen op tijdelijke werkloosheid. Voor zelfstandigen bestaat het "overbruggingsrecht". 

De Vlaamse regering voorziet dan weer "hinderpremies" van 4.000 euro voor bedrijven die getroffen worden. Ze zal ook 202,68 euro betalen om één maand van de water-en energiekosten van tijdelijk werklozen op te vangen. 

De werkgevers- en ondernemersorganisaties VBO, Voka, UNIZO en NSZ reageren tevreden op het akkoord met de financiële sector. Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) gaan de maatregelen echter niet ver genoeg. Ze vragen ook meer duidelijkheid over welke bedrijven de Vlaamse hinderpremie kunnen krijgen. 

Meest gelezen