Facebook Stad Hoogstraten

Hoogstraten sluit sluipwegen richting Nederland af met containers

In Hoogstraten zijn kleinere toegangswegen tussen België en Nederland afgesloten met containers. Die beslissing nam het stadsbestuur omdat er nog te veel sluipverkeer was tussen beide landen. Mensen die over de grens moeten zijn, zullen via de grote wegen moeten rijden waar de politie controleert.

Om het coronavirus te bestrijden, zijn de grenzen tussen België en Nederland gesloten voor niet essentiële verplaatsingen. Dat wil zeggen dat je enkel over de grens mag voor je werk en voor een medische of familiale noodzaak. Ook goederenverkeer is nog toegestaan.   

Maatregelen te weinig nageleefd

De stad Hoogstraten en de politiezone Noorderkempen merkten dat die maatregel nog te weinig nageleefd wordt. Omdat de lokale politiezone Noorderkempen dertig grensovergangen telt en ze niet allemaal permanent kan bewaken, werd beslist om enkel de grote toegangswegen te controleren en de kleine sluipwegen af te sluiten met containers.

"We moesten deze maatregel wel nemen. Er bleef immers een grote toestroom van Nederlanders die België probeerden binnen te komen, om te winkelen, om te tanken of om te komen fietsen of wandelen. We zouden de sluipwegen liever niet afsluiten, maar onze politiediensten kunnen nu eenmaal niet elke invalsweg vanuit Nederland controleren", zegt burgemeester van Hoogstraten Marc Van Aperen.

“Maatregelen hard, maar nodig”

Nu de kleinere toegangswegen afgesloten zijn, wordt al het verkeer uit Nederland en België omgeleid naar de grote controlepunten, waar de politie kan kijken of je verplaatsing noodzakelijk is. Burgemeester Van Aperen begrijpt dat dit geen fijne maatregel is voor de landbouwers die velden hebben in beide landen en die gewend zijn om de kleine wegen te gebruiken. Hij roept op tot solidariteit. "De maatregelen die de federale overheid oplegt, zijn hard, maar nodig. Iedereen moet zijn steentje bijdragen, zodat we samen het coronavirus kunnen overwinnen."

Ook op andere plaatsen in onze provincie, zoals in Mol en Essen, wordt er op de Belgisch-Nederlandse grens gecontroleerd door de politie.

Meest gelezen