2020 Antonio Masiello

LIVEBLOG: Voor het eerst sinds lang minder doden in Italië, Duitsland verbiedt samenscholingen

In Italië zijn er voor het eerst minder doden gevallen door het coronavirus, al is het niet zeker dat daarmee de daling definitief is ingezet. Duitsland gaat dan weer strengere maatregelen nemen. In ons land zijn er in één dag tijd acht extra mensen overleden. "Het is te vroeg voor conclusies", zegt viroloog Steven Van Gucht. Lees alle meest recente ontwikkelingen over de coronacrisis in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

vastgestelde besmettingen

overleden

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Voor het eerst sinds lang minder corona-doden dan dag ervoor in Italië

In Italië zijn de voorbije 24 uur 651 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Gisteren waren het er nog 793, er zijn dus bijna 150 doden minder op één dag dan gisteren. 

In totaal zijn er nu bijna 5.500 doden in heel Italië

In de zwaarst getroffen italiaanse regio Lombardije, in Noord-Italië, zijn de voorbije 24 uur 360 mensen gestorven als gevolg van het coronavirus. Gisteren waren het er nog 546. Voor het eerst is er dus sprake van een sterke daling in het aantal doden op één dag.

Maar of er nu echt ook een dalende trend is ingezet, is afwachten.

Videospeler inladen...

Besmettingshaard in rusthuis in Sint-Gillis-Waas: 1 dode, 19 bewoners vertonen symptomen

In woonzorgcentrum Sint-Jozef in Sint-Pauwels, een deelgemeente van Sint-Gillis-Waas is één oudere persoon overleden aan een besmetting met het coronavirus. 19 andere bewoners van het woonzorgcentrum vertonen ook de symptomen,  3 van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Het woonzorgcentrum heeft dit gemeld aan het Agentschap Zorg en Gezondheid. Volgens de inschatting van het agentschap is in het woonzorgcentrum al het nodige gedaan om de uitbraak zo goed mogelijk te beheersen en verdere besmettingen te vermijden.

Meer lezen kan in onderstaand artikel:

Kappers eisen verplichte sluiting en stellen overheid in gebreke

De kappers in ons land vinden het niet kunnen dat er nog geen verplichte sluiting komt voor kapperszaken tijdens de coronacrisis. Kappers mogen open blijven, maar mogen maximaal één klant per keer toelaten. Dat tot veel onbegrip van veel kappers, die ernstige vragen hebben over de gevolgen voor hun gezondheid.

Verscheidene kappers stappen zelfs naar de rechtbank, en stellen de overheid in gebreke indien geen verplichte sluiting wordt opgelegd, zo wordt bevestigd.

Enkele honderden pv's voor dagjestoeristen aan kust: "Wie hier niet moet zijn, krijgt boete"

Ondanks het verbod op niet-essentiële verplaatsingen, zijn heel wat mensen vandaag zonder geldige reden naar de kust gegaan. In Oostende, Blankenberge en de regio Westkust werden telkens een honderdtal pv's opgesteld. 

Opvallend is dat vandaag ook een op de drie gecontroleerde treinreizigers geen geldige reden had om naar de kust af te zakken. 

"De mensen blijven enorm creatief in het bedenken van redenen waarom ze toch aan de kust moeten zijn", vertelt Philip Denoyette van de politiezone Blankenberge/Zuienkerke. 

"We geven geen waarschuwingen meer", benadrukt persverantwoordelijke Ine Deburchgraeve van politiezone Westkust. "Iedereen die hier niet moet zijn, krijgt een boete." 

De komende dagen zal de politie blijven controleren en patrouilleren, in sommige zones komt er versterking.

"Komt goed!"

"Komt goed!" in letters die vier meter hoog zijn. Dat staat geschilderd aan een van de toegangswegen naar UZ Gasthuisberg Leuven. Met de boodschap wil men artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel een hart onder de riem steken. 

Frankrijk: 674 patiënten overleden in ziekenhuis

In Frankrijk zijn tot nu al 674 patiënten in de ziekenhuizen overleden, 7.240 mensen zijn er in de ziekenhuizen opgenomen. Dat zijn 112 bijkomende sterfgevallen in 24 uur tijd. In de Franse ziekenhuizen liggen 1.746 zwaar zieken. 

Het Franse parlement heeft vanavond een wetsontwerp goedgekeurd voor de invoering van een gezondheidsnoodtoestand gedurende twee maanden om tegen de epidemie aan te gaan. "Daarmee krijgt de regering mee bevoegdheden. Niet voor alles zal er nog een debat in het parlement zijn", zegt correspondent Frank Renout. "Mensen kunnen nu verplicht thuis gezet worden en er kan beslag worden gelegd op medisch materieel. Daarnaast zullen mensen strenger gestraft kunnen worden als ze zonder goede reden en meermaals de straat op gaan: tot wel zes maanden cel."

Politie Harelbeke legt twee privéfeestjes stil

In Harelbeke heeft de politie van de zone Gavers afgelopen nacht twee privéfeestjes in woningen stilgelegd. Daarbij waren in totaal 20 personen aanwezig. Een café en een bar moesten de dag ervoor gesloten worden.

In totaal stelde de politiezone in Deerlijk en Harelbeke sinds de start van de coronamaatregelen al 11 processen-verbaal op. 

Paus geeft volgende vrijdag uitzonderlijk zegen "Urbi et Orbi"

Paus Franciscus heeft aangekondigd dat hij vrijdag naar aanleiding van de coronacrisis de zegen "Urbi et Orbi" (Voor de stad en voor de wereld) zal geven. Deze zegen wordt normaal maar uitgesproken met Kerstmis en Pasen en bij de presentatie van een nieuwe paus.

Dat paus Franciscus daar een uitzondering op maakt, bewijst dat hij de huidige crisis als een buitengewoon ernstige toestand beschouwt, stelt KerkNet Vlaanderen.

Neil Diamand maakt coronaversie van "Sweet Caroline"

Neil Diamond heeft op Twitter een nieuwe versie geplaatst van zijn grote hit "Sweet Caroline".  Hij heeft de tekst aangepast aan de adviezen die mensen wereldwijd hebben gekregen om verspreiding van het virus te voorkomen.

"We gaan door moeilijke tijden", zegt Diamond aan het begin van zijn videoboodschap. "Maar misschien helpt het als we samen zingen. Probeer het maar." Daarna zet hij het nummer uit 1969 in. De tekst heeft hij lichtjes aangepast. De regel "hands/touching hands" vervangen door "hands/washing hands".

En de zin "reaching out/touching me, touching you" kan in deze tijd ook niet meer en dus maakte Diamond daar "reaching out/don't touch me, I won't touch you" van.

Het coronavirus kent geen grenzen, ook in de Verenigde Staten is het aan een steile opmars bezig. Er zijn nu al meer dan 32.800 besmettingen en zeker 390 doden. Een derde van de besmette mensen bevinden zich in de stad New York. De burgemeester Bill De Blasio roept president Trump op om extra medische hulp te sturen. 

23 doden bij gevangenisopstand in Colombia

Bij een opstand tegen de coronamaatregelen in een gevangenis in de Colombiaanse hoofdstad Bogota zijn 23 doden gevallen en 83 mensen gewond geraakt. 

Gevangenen in meerdere detentiecentra in het land kwamen dit weekend in opstand tegen coronavirusmaatregelen. Volgens Colombiaanse media protesteerden ze onder meer tegen bezoekbeperkingen in gevangenissen. De situatie in de hoofdstad Bogota en andere steden in het Zuid-Amerikaanse land was chaotisch en verwarrend.

Video's op sociale media lieten zien dat er brand was uitgebroken in de La Modelo-gevangenis in Bogota. Buren zouden explosies en schoten vanuit de gevangenis gehoord hebben.

Negen medewerkers van Jan Yperman Ziekenhuis hebben corona

In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper hebben tot nu 9 medewerkers en artsen positief getest op Covid-19. Het ziekenhuis deed heel wat inspanningen om zich voor te bereiden op de coronacrisis: de afdeling intensieve zorgen werd verdubbeld en een garage werd omgebouwd tot een noodhospitaal. Ook werd een volledige verdieping vrijgemaakt voor Covid-19-patiënten.

Minister Beke: "Meeste mensen respecteren maatregelen"

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) merkt op dat de meste mensen de maatregelen tegen het coronavirus respecteren. "Bij iedereen is het nu doorgedrongen waarom die maatregelen noodzakelijk zijn", zegt hij in "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Nog steeds veel mensen met auto naar park of bos: "Ontdek je eigen buurt"

Nog steeds veel mensen nemen de auto om naar een park of bos te gaan om daar te gaan wandelen of sporten. Maar dat is niet de bedoeling, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht. "Bekijk dit als een goede opportuniteit om je eigen buurt te ontdekken. Daar zijn vaak mooie hoekjes, die we soms vergeten."

Het virus wordt niet overgedragen via voedsel, maar door speekseldruppeltjes. Het is wel belangrijk dat je in de supermarkt alleen de groenten en stukken fruit aanraakt die je gaat kopen.
Viroloog Steven Van Gucht beantwoordt een vaak gestelde vraag in "Het Journaal"
Videospeler inladen...

Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat in quarantaine

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat in quarantaine. Een arts die haar een inenting gegeven heeft, heeft positief getest op corona. Merkel zal een van de volgende dagen getest worden. Ze zal haar officiële activiteiten zoveel mogelijk voortzetten vanuit haar quarantaine bij haar thuis in Berlijn. 

In Verenigd Koninkrijk nu al 281 doden door corona

In het Verenigd Koninkrijk zijn er intussen 281 mensen gestorven als gevolg van het coronavirus. Er zijn intusssen al 5.683 bevestigde besmettingen. 

Het Verenigd Koninkrijk legt niet zulke strenge maatregelen op aan zijn inwoners als landen als België en Frankrijk.  Maar sinds vrijdagnacht zijn de cafés, de restaurants, sportcentra, bioscopen e.d.  er ook gesloten. Mensen mogen er wel nog gewoon de straat op. 

De Britse premier Boris Johnson heeft zijn landgenoten vanavond opgeroepen om buitenshuis twee meter afstand te houden van elkaar. Mensen met een zware aandoening moeten binnen blijven. "We zullen meer maatregelen aankondigen wanneer we denken dat dat nodig is." 

Videospeler inladen...

Griekenland vanaf maandag in volledige lockdown

Griekenland gaat vanaf maandag in algemene lockdown om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Dat heeft de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis aangekondigd. "Ik heb opdracht gegeven adequate actie te ondernemen om elke onnodige verplaatsing in het land te verbieden", zei de regeringsleider in een televisieboodschap tot de natie. Griekenland registreerde tot dusver 624 besmettingen en 15 doden.

Meest gelezen