Videospeler inladen...

Twee zieken, Ann Ceurvels (51) en Matthias Van Oost (35), getuigen over corona: "Dit is geen griepje"

Ann Ceurvels zit momenteel ziek thuis in quarantaine en Matthias Van Oost heeft de afdeling intensieve verzorging mogen verlaten. Beiden hebben te maken (gekregen) met het coronavirus. Ze doen in "De zevende dag" op Eén hun verhaal. Laat het duidelijk zijn: dit virus is geen lachertje en treft niet alleen risicogroepen.

Ann Ceurvels ziekt thuis uit

Actrice Ann Ceurvels (51) zit al een week thuis in quarantaine. Ze is niet getest op het virus, maar heeft het volgens haar huisarts wel en hield elke dag contact met haar dokter: "Het is begonnen met mijn (geprikkelde) stem en (tranende) ogen, droge hoest, extreme vermoeidheid en veel pijn in mijn spieren. De huisarts twijfelde niet. Naar het ziekenhuis gaan en een test doen, hadden geen zin omdat de symptomen zo overduidelijk waren. Ik neem nu hoestsiroop en paracetamol."

Dit voelt niet als een griepje

Ceurvels vindt de situatie toch beangstigend. "Dit voelt niet als een griepje, nee. Ik ben eerlijk gezegd bewust gestopt met nieuws volgen. De factor angst is reëel. Wat als het erger wordt? De huisarts vindt het een test van mijn weerstand. Voorlopig gaat het."

Ceurvels heeft de afgelopen weken nog veel mensen gezien. "Ik zie cliënten en ben op scholen geweest. Dat is ook wel door mijn hoofd gegaan. Wat met hen? Het zij zo, ik kan de klok niet terugdraaien. Het enige wat ik kan doen is benadrukken om afstand te houden. Doe wat je zelf kan", herhaalt ze.

Videospeler inladen...

Matthias Van Oost lag op intensieve zorg

Matthias Van Oost (35) lag in Brugge zes dagen op intensieve verzorging door het coronavirus. "Ik was grieperig en trok naar de huisarts. Er werd licht overgegaan en dat was best normaal, want in die periode was er niemand in de omgeving besmet. Na een week was er geen verbetering. We hebben toen besloten om naar de spoedafdeling te gaan. De dag erna bleek ik een positieve test te hebben afgelegd. Ik ben meteen opgenomen op de intensieve zorg", doet Van Oost zijn verhaal.

Jonge mensen, hou er rekening mee dat je ziek wordt

Zes dagen in het ziekenhuis lijkt misschien niet veel. Volgens Van Oost kon het medische personeel niet meer doen. Zijn longen waren aangetast en moeten verder herstellen. Uitzieken kan je het best doen thuis, lieten dokters hem weten. Van Oost moet nu drie weken thuisblijven.

In het ziekenhuis waren ze ook geschrokken, omdat Van Oost met zijn 35 jaar jong is. Bovendien is hij sportief, rookt niet en heeft geen verzwakt immuunsysteem. "Bij deze een waarschuwing aan iedereen: hou er rekening mee, maar wees ook niet bang. Iedereen is nu gesensibiliseerd."

Videospeler inladen...

Meest gelezen