Videospeler inladen...

Farmareus Johnson & Johnson: "Er zullen miljarden vaccins tegen het coronavirus nodig zijn, maar dat kunnen we"

"Het coronavirus is een blijvertje", vertelt viroloog Marc Van Ranst in "De zevende dag", en de nood aan een vaccin is dus heel hoog. Dat is er voorlopig nog niet. De samenwerking tussen regeringen, wetenschappers en bedrijven wereldwijd is van cruciaal belang om zo snel mogelijk tot een vaccin te komen, én het toegankelijk te maken voor iedereen. Paul Stoffels van farmabedrijf Johnson & Johnson gokt dat er miljarden vaccins gemaakt zullen moeten worden, maar hij is ook hoopvol: "De wereldwijde samenwerking is ongezien. Dit kunnen we."

"Dit coronavirus zal niet één rondje rond de wereld maken en verdwijnen", vertelt viroloog Marc Van Ranst in "De zevende dag". "Het zal, net zoals de andere vier coronavirussen, die weliswaar verkoudheden veroorzaken, evolueren tot een blijvertje. Eentje dat we voor een langere periode als seizoensvirus over de wereld zullen zien circuleren."

Dit virus is een blijvertje

Viroloog Marc Van Ranst

In de zoektocht naar geneesmiddelen worden op dit moment weleens anti-malariamiddelen ingezet, en vooral chloroquine lijkt te werken: "Het is niet ideaal, maar het blijkt het aantal virussen in de longen naar beneden te kunnen halen in zes dagen,", vertelt Van Ranst, "Er moeten grotere studies gebeuren om te bewijzen dat die mensen wel echt sneller genezen, of ze rapper het ziekenhuis uitkunnen. We hebben sowieso iets veel beters nodig."

Bekijk hieronder het gesprek over de zoektocht naar een vaccin in "De zevende dag" of lees verder:

Videospeler inladen...

Johnson & Johnson verkent 12 verschillende pistes

Wetenschappers en bedrijven wereldwijd zijn rond de klok bezig om een vaccin tegen het virus te ontwikkelen. In België werkt het Rega-instituut van de KU Leuven bijvoorbeeld samen met het farmaceutische bedrijf Johnson & Johnson.

Paul Stoffels, chief scientific officer bij Johnson & Johnson, geeft een voorlopige tijdlijn van hun ontwikkeling van een vaccin: "Wij testen op 12 verschillende sporen vaccins op dieren. Heel veel zal niet werken, dus we moeten op verschillende paarden durven wedden, maar we hebben een heel grote slaagkans. Tegen het einde van de maand weten we welk vaccin we kiezen om te produceren, maar tegelijkertijd moeten we 100 procent zeker zijn dat het veilig is, en er moet ook goede productiekwaliteit zijn. Ons klinisch onderzoek start begin november, en de data zullen ter beschikking zijn begin volgend jaar."

Dát er een vaccin komt, staat volgens Stoffels buiten kijf: "Of het nu 10, 12 of 18 maanden duurt, het komt er. Ik heb er alle vertrouwen in."

Concurrentie of wereldwijde samenwerking?

De Amerikaanse president Donald Trump probeerde Duitse wetenschappers naar de Verenigde Staten te lokken om hun vaccin daar te ontwikkelen. Zo'n concurrentiestrijd is niet de piste die Johnson & Johnson op wil gaan: "We werken globaal en we werken voor iedereen", vertelt Stoffels. "We hebben fabrieken in China, Amerika en Europa. Johnson & Johnson heeft de capaciteit en de mogelijkheid om zich wereldwijd in te zetten. We moeten onze kennis gebruiken om deze gezondheidscrisis op te lossen, dat is onze verantwoordelijkheid als bedrijf."

Er zullen honderden miljoenen, zoniet miljarden vaccins nodig zijn

Paul Stoffels, chief scientific officer bij Johnson & Johnson

Stoffels benadrukt dat er wereldwijd ongezien wordt samengewerkt en dat de beschikbare informatie heel goed wordt uitgewisseld. Dat is ook broodnodig: "We moeten honderden miljoenen, zoniet miljarden vaccins maken, en dat kunnen we."

Toegang tot dat toekomstige vaccin voor iedereen wordt essentieel, ook voor mensen die over minder geld beschikken: "Iedereen heeft de motivatie om de crisis te overwinnen, we maken de rekening nadien wel. Johnson & Johnson wil zich engageren om het betaalbaar te maken."

Meest gelezen