Videospeler inladen...

Chirurg Reginald Moreels over corona in Afrika: “Social distancing zal je er moeilijk in krijgen”

In heel Afrika zijn 1.650 bevestigde gevallen van corona gemeld. Er is sprake van nauwelijks enkele overlijdens. Dat lijkt bizar, gezien de grootte van het continent, het sociale leven en de intense contacten met China. Ontsnapt Afrika of blijft corona daar onder de radar? In “De afspraak” ging humanitair chirurg Reginald Moreels op die vragen in.

Reginald Moreels is pas een week terug uit Congo, waar hij als chirurg werkte. Heeft hij een verklaring voor het relatief lage aantal coronagevallen in Afrika? “Corona is een beetje later uitgebroken in Afrika. Misschien ligt het eraan dat er meer resistentie is, of er zijn minder testen.”

Maar Moreels stelt zich toch vooral vragen bij het lage aantal gevallen: “Ik hoop dat het waar is, maar het zal waarschijnlijk veel meer zijn. Testen zijn niet beschikbaar en zeker niet in de brousse. Het aantal gevallen is wellicht het vijf- of tienvoudige.”

Belangrijk in geval van een virus als corona is preventie. Daar knelt het schoentje in Afrika, zegt Moreels: “Social distancing, afstand houden, dat zit niet in de cultuur van de Afrikanen. Dat erin krijgen zal niet zo makkelijk zijn. In Congo zijn de scholen nu dicht. Het resultaat is dat de kindjes op straat spelen.”

Apparaten die zuurstof uit de lucht halen en samenpersen, vallen regelmatig uit door elektriciteitspannes

Het gezondheidssysteem is ook een groot probleem in Afrika, dat is bekend. Moreels geeft een voorbeeld uit eigen ervaring: “In het ziekenhuis in Congo waar ik werkte – in een stad met zeshonderdduizend inwoners - zijn exact twee zuurstofconcentratoren, apparaten die dus zuurstof uit de lucht halen en samenpersen. Regelmatig vallen die uit door elektriciteitspannes.”

De enige hoop die Reginald Moreels heeft, is dat enkele bestaande medicijnen – bijvoorbeeld tegen ebola – ook effectief zullen blijken tegen corona, “want anders wordt het een catastrofe”.

Bekijk hier het volledige gesprek met Reginald Moreels in "De afspraak"

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage over de coronacrisis in Afrika uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen