Co-ouders zetten zoon noodgedwongen af aan Belgisch-Nederlandse grens: "Ik mag het land niet meer in"

De Belgisch-Nederlandse grens in Assenede is dicht voor niet-noodzakelijke verplaatsingen en dus moeten co-ouders, die elk in 1 land wonen, hun zoon noodgedwongen achterlaten aan de grens. “Anders riskeren we een fikse boete”, getuigt mama Jessica. 

Jessica woont in Nederland, op een steenworp van de grens. Haar ex-man woont in Gent in België. Ze hebben samen 1 zoon die week om week in Nederland en België woont. “Normaal gezien zetten we onze zoon bij elkaar af. Door de coronamaatregelen mag ik de grens nu niet meer over, ook al woon ik er amper 200 meter vandaan.”

We spreken vlak aan de grens af. Het laatste stukje moet mijn zoon lopen

Mama Jessica uit Nederland

Jessica spreekt met haar ex-man af aan een grensovergang die niet helemaal afgesloten is. Elders in Assenede heeft de gemeente wel blokkades aangebracht met dranghekken en betonblokken.  De politie houdt de overgangen in de gaten en voert controles uit: “Mensen die in het ene land wonen en in het andere werken laten we nog door, de anderen niet.” Tegen vanavond moet alles nog wat beter op slot zijn. 

100 grensovergangen dicht

De waarnemend gouverneur van provincie Oost-Vlaanderen Didier Detollenaere kondigt aan dat ook elders de meeste grensovergangen zullen sluiten in samenspraak met de 5 betrokken politiezones. Op 100 plekken gaat de grens helemaal dicht, er blijven amper 5 overgangen over voor noodzakelijk verkeer (bv. woon-werk). 

Meest gelezen