Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Lockdown voor een derde van de Amerikaanse bevolking, "een grote beproeving voor de VS", zegt president Trump

Steeds meer Amerikaanse staten kondigen heel sterke uitgaansbeperkingen voor hun inwoners af in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Naast Californië, Connecticut, New Jersey en Illinois komen daar nu New York, Ohio en Louisiana bij. In totaal vallen 100 miljoen Amerikanen onder de maatregelen, bijna een derde van de bevolking. De Amerikaanse president Donald Trump roept de hulp in van het leger om veldhospitalen op te zetten in de ergst getroffen staten, New York, Californië en Washington.  

"Dit is een grote beproeving voor het hele land", klonk het bij Donald Trump in een persconferentie op het Witte Huis. "We gaan bewijzen dat we de test kunnen doorstaan. Geen Amerikaan staat alleen zolang we verbonden zijn, en dat zijn we." De president zegt dat hij alles in het werk stelt om deze "verschrikkelijke, onzichtbare vijand" te verslaan.

Trump heeft daarom noodhulp toegezegd aan de drie staten die op dit moment het zwaarst getroffen zijn door het coronavirus: Californië, New York en Washington. Het federale agentschap voor noodsituaties (FEMA) heeft opdracht gekregen om in die staten noodhospitalen op te bouwen. Daarvoor wordt de Nationale Garde, een speciale afdeling van het Amerikaanse leger, ingezet. De militairen moeten veldhospitalen installeren, goed voor een totale capaciteit van 4.000 bedden: 1.000 in de staat New York, 2.000 in Californië en 1.000 in Washington.

"Hier in New York zal bijvoorbeeld een congrescentrum omgebouwd worden tot hospitaal", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Dit is een beslissing op federaal niveau, dat betekent dat de staten niet hoeven op te draaien voor de kosten."

Staat New York: mensen moeten thuisblijven

In de Verenigde Staten zijn tot nu toe ongeveer 33.000 besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Zeker 400 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. New York is tot nog toe de zwaarst getroffen staat, met ongeveer 15.000 geregistreerde besmettingen en 114 doden.

Vanaf vandaag gelden in de staat New York strengere maatregelen voor de bevolking. Alle niet-essentiële bedrijven moeten de deuren sluiten. Het is de bedoeling dat inwoners alleen nog de straat op gaan als dat strikt noodzakelijk is, om bijvoorbeeld boodschappen te gaan doen of te gaan werken. Wie thuis kan werken, moet thuis blijven. Gouverneur Andrew Cuomo haalde op Twitter uit naar mensen die bijeenkomen in parken en andere openbare ruimtes.

Uitgaansverbod voor een op drie Amerikanen

New York is niet de enige staat die een lockdown voor zijn inwoners afkondigt. Vorige week had Californië dat als eerste staat in de VS gedaan. New Jersey, Connecticut en Illinois hebben intussen dat voorbeeld gevolgd. Ook Ohio en Louisiana hebben nu verregaande uitgaansbeperkingen opgelegd.

In totaal zijn nu zowat 100 miljoen Amerikanen gehouden aan uitgaansbeperkingen, dat is ongeveer een derde van de Amerikaanse bevolking. Tot een algemene lockdown over de hele Verenigde Staten komt het vooralsnog niet.

"We zijn in oorlog", zei gouverneur Mike DeWine van Ohio op Twitter. "In oorlogstijd moeten we offers brengen." Het decreet "thuisblijven" treedt in werking op maandagavond en geldt in eerste instantie tot 6 april. Alleen belangrijke diensten zoals supermarkten en de gezondheidssector vallen niet onder de beperkingen. In Ohio waren tot zondag 350 bevestigde coronagevallen.

De gouverneur van Louisiana, John Bel Edwards, zei op zijn beurt dat het opleggen van een uitgaansverbod maandagavond noodzakelijk is om de volksgezondheid te beschermen. In de staat, waar New Orleans ligt, waren op zondag meer dan 800 bevestigde besmettingen.

Nog geen akkoord over financieel hulpplan in de Senaat

Intussen is er in de Amerikaanse Senaat nog altijd geen akkoord over een grootschalig financieel hulppakket. De Republikeinen hadden een voorstel om 1,8 biljoen dollar (een 1 met 12 nullen, red) vrij te maken om de economie te ondersteunen. De Democraten vinden dat het plan te veel gericht is op het helpen van bedrijven, en niet op het helpen van ziekenhuizen en medisch personeel.

De Democraten willen het plan in deze vorm niet steunen. De twee partijen moeten daarom opnieuw om de tafel gaan zitten. De Democratische leider van de Senaat, Chuck Schumer, zegt dat de gesprekken voortgaan. Volgens hem kan er binnen de 24 uur nog een akkoord volgen.

"Ze blijven onderhandelen", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Ze beseffen dat ze het niet kunnen maken om niks te doen. De economie is aan het krimpen, de beurzen gaan de dieperik in, al 3 miljoen mensen zitten door het coronavirus zonder werk. Elke dag dat er geen akkoord is, is een dag langer in de zorgen."

Bekijk hieronder een bijhorende reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen