Burgemeester Essen: "Onze inwoners zijn bang van de Nederlandse aanpak corona"

De grensgemeente Essen in het noorden van de provincie Antwerpen maakt zich zorgen over de Nederlandse aanpak van de coronacrisis. "Onze grenzen zijn afgesloten maar veel Essenaren blijven bang", zegt Essens burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) op Radio 2 Antwerpen. 

Sinds eind vorige week zijn de grenzen tussen België en Nederland afgesloten. Ook in grensgemeente Essen heeft dat gevolgen. "Wij hebben de politiecontroles dit weekend versterkt", zegt burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) in "Start Je Dag". "Essen heeft meer dan twintig grensovergangen. Op kleine wegen staan nadarhekken. Grote invalswegen worden gecontroleerd. We hebben één vaste ANPR-camera die nummerplaten herkent en vandaag komt er nog zo'n mobiele camera bij." Boetes zijn er voorlopig nog niet uitgedeeld, zegt de burgemeester. "Al hebben we gemerkt dat veel Nederlanders nog steeds naar België wilden trekken voor niet essentiële redenen. Als die mentaliteit niet verandert, zullen er bekeuringen komen."

Essen is een schiereiland omgeven door Nederland. Uiteraard zijn onze inwoners angstig

Gaston Van Tichelt, burgemeester Essen (CD&V)

Ondanks de invoering van grenscontroles kijken de Essenaren bezorgd naar hun Nederlandse buren."Onze gemeente is een schiereiland volledig omgeven door Nederland. De aanpak van de coronacrisis net over de grens is helemaal anders", zegt Van Tichelt.  Afgelopen weekend trokken de ziekenhuizen in de Nederlandse grensprovincie Noord-Brabant nog aan de alarmbel. Zij zagen een toestroom aan coronapatiënten die ze amper de baas konden. "Onze noorderburen kiezen voor de groepsimmuniteit en dat maakt Essenaren bang. Als grote bevolkingsgroepen gemengd raken, dan haalt dat de Belgische maatregelen onderuit."

1 op de 5 Essenaren is Nederlander

Omgekeerd is het ook voor heel wat Essenaren wennen dat ze niet naar Nederland kunnen. "1 op de 5 inwoners van Essen is een Nederlander", zegt Van Tichelt. "Bovendien rijden heel wat Essenaren langs het Nederlands grondgebeid naar hun werk in het noorden van de haven van Antwerpen. Dat is de kortse weg en in principe blijft dat toegestaan als woon-werkverkeer. Sinds dit weekend raden we die route af want dat druist in tegen de geest van de verstrengde grensmaatregelen."

Zwaar demente senioren in quarantaine

In hetzelfde gesprek met Radio 2 Antwerpen vertelde Van Tichelt dat het coronavirus is opgedoken in het lokale Woonzorgcentrum De Bijster. "Het gaat om een leefgroep van senioren met zware dementie. Eén van hen is vorige week naar het ziekenhuis gebracht. De anderen zitten nu samen met hun begeleiders in quarantaine,  afgesloten van de andere bewoners", zegt Van Tichelt.

Meest gelezen