Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Federal Reserve in de VS zal zonder limiet obligaties kopen in de strijd tegen de crisis

De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve werpt alle middelen in de strijd om de economie te behoeden voor de impact van de corona-epidemie. De Fed zal voortaan zonder limiet geld pompen in de economie en ook op andere manieren gezinnen en bedrijven ondersteunen. 

Vorige week had de Fed de rente naar nul verschoven en aangekondigd dat ze opnieuw voor 700 miljard dollar obligaties zou opkopen om geld in de economie te pompen, via wat "quantitative easing" of QE wordt genoemd. Dat is een beproefd recept van tijdens de bankencrisis van 2008. 

De Fed zal Amerikaanse gezinnen en bedrijven ondersteunen, maar toch zal onze economie zwaar te lijden hebben

Een waarschuwing van de Federal Reserve

Dat blijkt echter niet te volstaan en vandaag kondigde de centrale bank aan dat ze "zonder limiet" geld zou pompen via QE. Dat lijkt op de "bazooka" waarmee de Europese Centrale Bank enkele jaren geleden de eurocrisis te lijf ging. "Whatever it takes", noemde ex-topman van de ECB Mario Draghi dat toen. 

Tegelijk zal de Fed ook kredietfaciliteiten openen voor grote bedrijven en wordt het TALF (Term Asset-Back Securities Loan Facility) -nog een restant van de crisis van 2008- gelanceerd om kredieten te ondersteunen zoals studenten-, auto- en consumentenleningen en leningen aan kleine of middelgrote bedrijven. Daarmee wil de Fed niet enkel grote bedrijven, maar ook "Main Street", gezinnen en kmo's, ruggesteun bieden. 

Ondanks dat alles waarschuwt de Federal Reserve de Amerikanen dat de economie toch nog zwaar te lijden zal hebben onder de crisis. Het is de bedoeling om gezinnen en ondernemingen het hoofd boven water te laten houden, ook als de economische activiteit door de maatregelen tegen de epidemie tijdelijk stil zou vallen. 

Bekijk hier de analyse van Michaël Van Droogenbroeck van onze economische redactie: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen