foto: Radio 2

Gratis maaltijden voor wie krap bij kas zit door coronacrisis: "Ik wist niet dat er zoveel armoede was"

De Facebookpost waarin Genkenaar Stefano Sturiale gratis voedselpakketten uitdeelt aan gezinnen die extra krap bij kas zitten door de coronacrisis, ging het voorbije weekend viraal. Met de restjes van de horecazaak waarin hij werkt, toverde de jongeman tientallen maaltijden op tafel.

Ook de keuken van de Genkse Ekoshop op de Hoevenzavellaan wordt tijdelijk gesloten door de verstrengde maatregelen die het coronavirus met zich meebrengt. “Mijn baas belde me op met de vraag wat we met de voedselresten gingen doen”, vertelt Stefano. “Omdat alles anders toch maar bij het vuilnis belandt, besloten we om aan de slag te gaan met de restjes voor de mensen die het nodig hebben.” 

Maar dat er zoveel reactie op zou komen hield de jonge kok niet voor mogelijk. “Het werd mij nu pas duidelijk hoeveel armoede er is in onze stad”, geeft hij toe. “Zaterdag kwam er een gezin langs met twee jonge kinderen dat het financieel heel moeilijk had. Het deed me zoveel pijn dat ik extra veel heb meegegeven. Ook stokbrood en ciabatta, dingen die we eigenlijk perfect in de vriezer kunnen bewaren, gingen de deur uit. We doen dit niet voor de aandacht, deze actie komt recht uit ons hart.”

Stefano’s Facebookbericht werd wel duizenden keren geliket en becommentarieerd. “De reacties stroomden binnen”, zegt hij. “Wie een voedselpakket wilde, moest een privéberichtje sturen naar mijn baas of mij. We moesten natuurlijk wel rekenen op de eerlijkheid van de mensen, maar dat viel heel goed mee. Een moeder whatsappte me zelfs nog dat haar kinderen dankzij ons een echt feestmaal hebben gehad.” 

Meest gelezen