Grensarbeiders krijgen volledig loon als coronavirus hun Nederlandse bedrijf treft

In Nederland krijgen werknemers hun volledig loon als hun bedrijf verlies lijdt of dicht moet door de coronacrisis. De noodregeling geldt ook voor de vele Belgische grensarbeiders. Vanuit Limburg alleen al steken 20.000 werknemers dagelijks de grens over om bij onze noorderburen te gaan werken. Er is wel grote ongerustheid over het verschil in aanpak door de beide landen.

In ons land krijgen werknemers die tijdelijk werkloos worden door het coronavirus 70 procent van hun brutoloon, geplafonneerd tot 2.700 euro. In Nederland kunnen getroffen werknemers op meer rekenen, zegt Jos Poukens, de specialist grensarbeid van ACV Limburg. "De Nederlandse regering heeft een Noordregeling Overbrugging naar Werk goedgekeurd. Als een werkgever een omzetverlies van minstens 20 procent kan aantonen dan komt de overheid over de brug met een vergoeding. Die financiële tussenkomst  kan de werkgever dan gebruiken om zijn werknemers het volledige loon te blijven betalen.

20.000 Limburgse grensarbeiders

De Nederlandse noodmaatregel geldt ook voor de Belgische grensarbeiders als hun bedrijf getroffen wordt. Zo heeft de Nederlands-Limburgse autobouwer Nedcar in Born de productie al sinds enkele dagen stilgelegd. Er werken daar heel wat Belgische werknemers. In totaal steken 20.000 Limburgers de grens over om in Nederland hun kost te verdienen. En omgekeerd doen 2000 Nederlanders dat in ons land. Ook zij hebben recht op een tijdelijke werkloosheidvergoeding als hun Belgische bedrijf moet sluiten of afslanken door de coronamaatregelen.

We krijgen heel veel vragen van grensarbeiders. Ze maken zich vooral ongerust over het verschil in aanpak van Nederland en België
Jos Poukens, ACV-LImburg

 

Bij de vakbond staat de telefoon roodgloeiend. "Zowel Nederlandse als Belgische werknemers bellen ons, zegt Jos Poukens. "Ze vragen zich af het nog wel veilig is om in Nederland te werken want de aanpak van het coronavirus is daar anders en gericht op groepsimmuniteit. Mensen hoeven er niet binnen te blijven, op de werkvloer zijn soms nog tientallen collega's in de buurt, terwijl er hier bij ons een lockdown light geldt. Sommige werknemers vragen zich  dan ook af of ze op die manier 's avonds na het werk het virus niet meebrengen naar hun families." 

Meest gelezen