Een man heeft 150 rollen toiletpapier in zijn winkelkarretje geladen.
AFP or licensors

Hoeveel toiletpapier hebt u echt nodig? De rekenmachine Blitzrechner vertelt het u

In Duitsland wordt de laatste tijd, net als bij ons, massaal toiletpapier gehamsterd met als gevolg lege rekken in veel supermarkten. Een Duitse site heeft nu een toepassing op het net gezet waar men kan berekenen hoe lang men zal toekomen met de voorraad toiletpapier die men inmiddels heeft ingeslagen. En in de meeste gevallen blijkt die voorraad wel erg ruim.

Het gaat om de site Blitzrechner, waar men tot nog toe de btw kon berekenen, of de impactie van iemands vleesconsumptie op het milieu en tal van andere ernstige vragen kon laten beantwoorden. 

Nu met de coronacrisis heeft de site daar ook een toepassing aan toegevoegd, die aan de hand van een paar eenvoudige vragen beantwoordt hoe lang men toekomt met een bepaald aantal rollen wc-papier. 

Er is een eenvoudige, snelle berekening, waarbij men gewoon het aantal rollen moet invoeren en het aantal toiletbezoeken per dag, en een meer gedetailleerde versie waar men het aantal vellen per rol kan invoeren, het aantal bewoners in huis en zelfs het aantal gebruikte blaadjes per toiletbezoek. 

Tien rollen zijn bij drie toiletbezoeken per dag goed voor 53 dagen volgens de eenvoudige berekening, heel wat langer dan de 14 dagen die de quarantaine in Duitsland voorlopig zal duren. 

De conclusie is dan ook dat "in de meeste gevallen, de noden enorm overschat worden en toiletpapier verrassend lang blijkt mee te gaan", zei Tim Lilling, de projectleider van de site Blitzrechner aan het Franse persbureau AFP.  

Lege rekken in een Brusselse supermarkt.
AFP or licensors

Mensen opnieuw tot rede brengen

De site wil naar eigen zeggen de klanten op een humoristische manier opnieuw tot rede brengen na de paniekaankopen van de laatste dagen, die her en der zelfs tot duw- en trekwerk hebben geleid in de rayons met toiletpapier en keukenrollen in de warenhuizen. 

En ze geeft ook informatie: zo zegt ze dat er helemaal geen problemen zijn met de bevoorrading met toiletpapier en dat de lege rekken alleen te wijten zijn aan paniekaankopen. Ook geeft de site tips om te besparen op toiletpapier en wat te doen als het toch onverhoopt op mocht raken. En ook wat niet te doen in dat geval: keukenrol of papieren zakdoekjes gebruiken is alvast geen goed idee, want die kunnen de afvoerbuizen verstoppen.

Maandag waren er in Duitsland volgens het Robert Koch-Institut meer dan 22.000 mensen besmet met het coronavirus.

Zondag kreeg het land te horen dat kanselier Angela Merkel zich in afzondering ging plaatsen omdat ze contact had gehad met een dokter die positief testte voor het virus. En de dag daarvoor was Merkel gezien in een supermarkt in Berlijn, met een winkelkarretje waarin onder meer wijn zat, en toiletpapier...  

In veel warenhuizen werd de verkoop van toiletpapier beperkt tot een aantal rollen per klant.

Meest gelezen