Pixabay

Je echtgenoot begraven tijdens de coronacrisis: "Troost via de telefoon is niet hetzelfde"

Voor wie in deze quarantaineperiode een dierbare verliest, komen de strenge afzonderingsmaatregelen extra hard aan. Je mag momenteel geen bezoek ontvangen dat je komt troosten en ook voor de uitvaartplechtigheden gelden de strenge maatregelen. Johan Mussche uit Lievegem weet er alles van: hij verloor begin deze maand zijn vrouw aan de gevolgen van kanker.

"Het regelen van de begrafenis was een catastrofe", getuigt Johan Mussche uit Lievegem. "Ik heb mijn vrouw verloren aan kanker. Na een jarenlange strijd heeft ze op 7 maart het leven gelaten. Ze was enorm geliefd en er waren zo'n 200 mensen die naar de begrafenis wilden komen, maar we mochten maar met 30 mensen aanwezig zijn op de dienst."

Ondertussen zijn de richtlijnen voor de uitvaartsector nog meer verstrengd, nu mogen er nog maar 20 rouwenden op een begrafenis aanwezig zijn.

Een knuffel had deugd gedaan, maar we moesten elkaar van ver groeten... Heel triestig

"Het was wel een heel mooie dienst", gaat Mussche verder. "De muziek, de teksten, het was prachtig. Maar ja. Het was zo spijtig dat we elkaar niet mochten vastpakken. Een knuffel had enorm deugd gedaan, maar we moesten elkaar van ver goeiedag zeggen. Het was echt heel triestig."

Niemand om tegen te praten

Ook thuis kan de weduwnaar zijn verdriet amper delen met anderen. "Het is hier muisstil. De muren zeggen niets en de foto's die hier hangen doen alleen maar denken aan... Ik krijg wel veel telefoontjes, maar dat is toch niet hetzelfde. Dat geeft niet dezelfde voldoening als af en toe iets kunnen zeggen tegen iemand. Ik houd mij dan maar bezig met klusjes, dat verzet mijn zinnen een beetje." 

Of hij na de coronacrisis nog een herdenkingsdienst gaat organiseren voor de mensen die niet bij de uitvaart konden aanwezig zijn, dat weet Mussche nog niet. "Ik kan gewoonweg niets plannen! Niemand weet wanneer de crisis zal gedaan zijn, helaas." 

kasto80

Meest gelezen