Krantenwinkels mogen openblijven, meningen zijn verdeeld: "Je wil geen klanten verliezen, maar is het niet gevaarlijk?"

Net zoals de kappers zijn ook de uitbaters van krantenwinkels onzeker over het feit dat ze mogen openblijven van de overheid. Enerzijds zouden ze liever sluiten, met het oog op de gezondheid van zichzelf en de klanten, anderzijds hebben ze de inkomsten nodig.

Sinds woensdag zijn alle winkels gesloten, behalve de winkels die voeding of dierenvoeding verkopen. Ook apothekers, kapsalons en krantenwinkels blijven open. Bij de kappers heerst ontevredenheid, zij vinden het gevaarlijk om open te blijven en zouden het logischer vinden als de regering hen verplicht te sluiten en hen daarvoor een tegemoetkoming geeft.

"Ook de krantenwinkels staan tussen twee vuren", getuigt Dimitri Van Vynckt uit Machelen bij Deinze. "Enerzijds zouden we liever sluiten voor de gezondheid, dan zouden we €4000 krijgen van de overheid, ter compensatie. Maar dan lopen de klanten natuurlijk gewoon naar een andere krantenwinkel en dat willen we vermijden. Ik weet echt niet wat nu het beste is."

Maatregelen

"Ik heb in ieder geval al een paar maatregelen genomen", gaat Van Vynckt verder. "Ik heb plexi-schermen geïnstalleerd aan de kassa, om toch een beetje contact met de klant tegen te houden. We dragen ook handschoenen om geld aan te nemen.  En we proberen het bancontacttoestel na iedere betaling te ontsmetten. We moeten roeien met de riemen die we hebben!"

Er worden meer puzzelboekjes gekocht

Er komen wel opvallend minder klanten, volgens de handelaar. "Maar dat is eigenlijk positief, hé. In een ander scenario zou je schreeuwen om meer klanten, maar dit toont alleen aan dat iedereen in zijn kot blijft. En de klanten die wel nog komen, die kopen bijvoorbeeld wat extra puzzelboekjes of lectuur om de tijd te doden. Puzzelmerk "Denksport" zal zijn omzet zien stijgen", lacht Van Vynckt. 

kasto80

Meest gelezen