Radio 2

Leefgroep van woonzorgcentrum De Bijster in Essen in quarantaine

In het woonzorgcentrum De Bijster in Essen zijn acht bewoners positief getest op het coronavirus. Een andere besmette bewoner werd overgebracht naar het ziekenhuis en is daar overleden. De man was meer dan 80 jaar oud en had verschillende aandoeningen. 

Een leefgroep in het woonzorgcentrum De Bijster in Essen is positief getest op het coronavirus. Het gaat om acht bewoners. Het woonzorgcentrum maakt deel uit van de vzw GZA Zorg en Wonen die elf woonzorgcentra hebben in en rond Antwerpen. De Bijster is het enige centrum waar er positief getest werd op het coronavirus. 

De eerste man die besmet bleek te zijn, werd meteen overgebracht naar het ziekenhuis en is daar overleden, vertelt algemeen directeur Ida Verleyen op Radio 2. "Hij was een 80-plusser en had al verschillende aandoeningen. De acht andere bewoners stellen het goed."

Leefgroep in quarantaine

Die acht andere bewoners van de leefgroep moeten nu wel in quarantaine. Dat zijn personen met dementie en dat maakt het extra moeilijk om hen in hun kamer te isoleren, vertelt Verleyen: “Mensen begrijpen dat absoluut niet en ze worden er onrustig van.”

Omdat het om een beperkt aantal mensen gaat, besloot het woonzorgcentrum om de hele leefgroep in quarantaine te plaatsen en niet te kiezen voor isolatie op de kamer.

Medewerkers mee in quarantaine

Enkele medewerkers gaven zich vrijwillig op om mee met de senioren in quarantaine te gaan. “Zij blijven zeven dagen samen en dan komt het volgende team”, zegt Verleyen. “Ze worden ook ondersteund door een arts. Op psychosociaal vlak is ook ondersteuning voorzien.”

Bij opname vraagt het woonzorgcentrum aan de bewoner en familie of er een bepaalde wens is voor hun levenseinde. Zo kan er bijvoorbeeld worden vastgelegd dat de bewoner geen reanimatie meer wenst. “Dat maakt het iets makkelijker nu”, zegt Verleyen. “Zo kunnen we de wens van de bewoner en de familie respecteren in onze handelingen vandaag.”

Meest gelezen